A HOSZ ismét elindítja Hulladéktelepkezelő tanfolyamát!

Hír

2018/03/30

Még idén szerezhetnek államilag elismert szakvizsga bizonyítványt a 32 851 02 OKJ azonosító számú Hulladéktelepkezelő, alsó-középfokú szakképzettséget nyújtó tanfolyamon a résztvevők. Megfelelő számú jelentkező esetén a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) Budapesten tartja meg tanfolyamát.

Ez a képzettség megfelel a 439/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet 7.§ m) pontban a hulladékgazdálkodási tevékenység engedélyezési feltételeként meghatározott „legalább középfokú környezetvédelmi szakirányú végzettség” kritériumnak, valamint a 2009. évi LXI. törvény 6.§ (1) bekezdés f) pontja által a fémkereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások számára előírt feltételnek. Ez azt jelenti, hogy a hulladékbegyűjtéssel, -kezeléssel, -hasznosítással és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak telephelyenként gondoskodniuk kell a telepvezető megfelelő szakképesítésének meglétéről.

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) képzésének Pest Megyei Kormányhivatalnál vezetett közhiteles nyilvántartás szerinti engedélyszáma: E-000724/2014/A001

A tanfolyam erőssége évek óta, hogy több mint húsz fős oktatói csapatot a szakmában elismert vezetők, szakértők alkotják, így a résztvevők a napi gyakorlatba azonnal átültethető tudást szerezhetnek. Vezető oktatók: Dr. Pozsonyi Katalin (egyéni ügyvéd, adótanácsadó), Balika István (okleveles kohómérnök, Metalex 2001 Kft. elektronikai hulladék ágazatvezetője), Dr. Hornyák Margit (okleveles vegyészmérnök, egyetemi doktor, környezetvédelmi szakértő), Höflinger Norbert (mérnök-tanár, a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója), Horváth Erika közgazdász, a Klarwin Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Toronyi Zoltán közgazász, KEXPORT Klaszter menedzser. A legutóbbi tanfolyam zárásakor vezető oktatóink kiemelkedő szaktudását és segítőkészségét elismeréssel nyugtázták a résztvevők. A tanulást oktatási segédletek is támogatják.

A 2017. évi tanfolyam szakvizsgáján a 20 vizsgázó 4,85 átlagú eredményt ért el, a képzést és oktatásszervezést értékelő elégedettségi mutatók átlaga az eddigi legjobb, a tízes skálán összességében 9,58 lett, az oktatók értékelése 9,4.
Az előző időszakban az akkori nevén Hulladékfelvásárló- és telepkezelő képzésen (OKJ 32 851 01) 2015-ben 4,30, míg 2016-ban 3,87 volt az elért vizsgaátlag. az elégedettségi mutatók pedig 2015-ben 8,5, 2016-ban pedig 9,30 szintet értek el. Az oktatók 2015-ben 8,33-as, 2016-ban 9,33-as átlagú értékelést kaptak.

A Hulladéktelep-kezelő tanfolyam képzési moduljai: hulladékkereskedelem és -gazdálkodás, hulladéktelep-kezelés, hulladékgyűjtés és –szállítás, hulladékválogatás és –feldolgozás. A kötelező óraszám minimum 270 óra, ami előzetes tudásmérések sikeres teljesítése esetén tovább csökkenthető (a képzési program lehetővé teszi a felmentést bizonyos tananyagegységek alól az előzetes tudásmérési eredmények alapján). Az előzetes tudásmérésen és a modulzárókon eredményesen vizsgázók még az idén szakvizsga bizonyítványt szerezhetnek (nyári szünettel). A képzés kiemelt figyelmet fordít az alapvető jogi és vállalkozói tudásanyag átadására, de a fő hangsúly az egyes hulladékáramok kapcsán szükséges anyag- és áruismereten, illetve a technológiai folyamatok megismerésén van. A HOSZ célja, hogy a tanfolyamon bizonyítványt szerzők olyan jól képzett szakemberekké váljanak, akik valóban képesek egy hulladéktelep kezelési feladatainak ellátására.

A tanfolyamot alapvetően szombati napokon tartják, de az üzemi gyakorlathoz hétköznapi oktatási napok kijelölése is szükséges, összesen várhatóan nyolc alkalommal. Az időbeosztást a képzés indulásakor ütemterv formájában előre megadják.

A jelentkezés feltétele: alapfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság.
Tanfolyam helyszíne: Budapest
Indulási időpont: megfelelő létszám esetén, várhatóan májusban.
Szakvizsgára bocsátás feltétele: modulzáró vizsgák eredményes teljesítése. A tanfolyamon a hiányzás mértéke nincs maximálva, de minden résztvevő érdeke a személyes jelenlét, amelyet jelenléti íven vezet a HOSZ.
Bizonyítvány: a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által szervezett szakképesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanfolyami résztvevő államilag elismert „Hulladéktelepkezelő” OKJ-s bizonyítványt kap.

Részvételi díj (minden résztvevő részletfizetési kedvezményt kap!) és vizsgadíj
HOSZ tagoknak, amennyiben a résztvevő az előzetes tudásméréseket megfelelően teljesíti: 259.000 Ft + szakvizsgadíj. Amennyiben az előzetes tudásfelmérésen a jelentkező nem megfelelően teljesít, további tanfolyami díj az adott tananyagegységekre: műszaki és természettudományos alapismeretek gyakorlati alkalmazása: 46.000 Ft, hulladékgyűjtés-szállítás: 83.500 Ft.
Nem HOSZ tagoknak, amennyiben a résztvevő valamennyi előzetes tudásmérést megfelelően teljesíti:299.000Ft + szakvizsgadíj. Amennyiben az előzetes tudásfelmérésen a jelentkező nem megfelelően teljesít, további tanfolyami díj az adott tananyagegységekre: műszaki és természettudományos alapismeretek gyakorlati alkalmazása: 53.200 Ft, hulladékgyűjtés-szállítás: 96.300 Ft.
További kedvezmény: Azonos költségviselőtől érkező – minden - második jelentkező: 45.000 Ft.
A vizsgadíj várható összege 39.000 Ft (az aktuális jogszabályi feltételek szerint a szakvizsgára jelentkezéskor határozzuk meg). A fizetés a szolgáltatási illetve felnőttképzési szerződés szerinti havi ütemezésben történik, első részlet 50.000 Ft a jelentkezésre küldött díjbekérő alapján esedékes.

A műszaki és természettudományos műveltség előzetes tudásfelmérésének sikeres teljesítését tudás felfrissítő tréninggel segítik.

Jelentkezés a www.hosz.org honlapon található jelentkezési lap visszaküldésével az oktatas kukac hosz.org e-mail címre.


forrás: HOSZ

A rovat új hírei

Hasonló