A táj nemzetközi napja - Országos rendezvénysorozat indul

Hír

írta: MTI
2019/10/12

Országos rendezvénysorozat indul a táj október 20-ai nemzetközi napja alkalmából, amelyhez több magyar szervezet is csatlakozott.

Közleményük szerint az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját 2017-től Európa-szerte a táj nemzetközi napjaként ünneplik.

A szervezetek Magyarországon idén is változatos programokkal igyekeznek felhívni a magyar táj értékeire és védelmére a lakosság figyelmét.

Közölték: az éghajlatváltozás miatti szélsőségek hatásának mérséklése érdekében a többletvizeket vissza kell tartani, amelyhez a tájgazdálkodás reformja is szükséges. A táj és a víz kapcsolatának javítása a lakosság, az agrárium és az önkormányzatok összefogásával valósulhat meg, amelyhez az agrártárca és a Belügyminisztérium mintaprojektjei nyújtanak segítséget.

Európai Táj Egyezmény


Ez az első olyan nemzetközi egyezmény, amely kizárólag a táj védelmével, kezelésével és továbbfejlesztésével foglalkozik.
Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága – 10 ország részvételével – 2000 júliusában fogadta el az egyezmény szövegét, mely végül 2004. március 1-én lépett hatályba.
Hazánk 2005-ben csatlakozott az egyezményhez. 2017-ig 40 ország írta alá az egyezményt.
Az Egyezmény fő célja, hogy elősegítse a táj védelmét, kezelését és tervezését, hozzájáruljon a tájak vonatkozásában megvalósuló európai együttműködéshez. Pl.: törvényben ismerjék el, hogy a táj az emberi környezet meghatározó komponense, a természeti és a kulturális örökség sokféleségének kifejezője, önazonosságuk alapja; növeljék a tájjal kapcsolatos fogékonyság, tudatosság növelés eszközrendszerének kidolgozását minden döntési szinten, a különböző társadalmi csoportok és egyének körében. (Forrás: termeszetvedelem.hu)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére a vízügyi igazgatóságok olyan projektek eredményeit mutatják be a helyben érintetteknek, amelyben a beavatkozások figyelembe veszik a táj komplexitását, természeti és kulturális értékét egyaránt őrizve járulnak hozzá az emberi jóllét növekedéséhez.

A nemzeti park igazgatóságok és a natúrparkok immár hagyománynak tekinthető módon terepi programokkal, túrákkal, tájsétákkal várják az érdeklődőket, ahol a táj jellegzetességeit megtapasztalva kerülhetnek közelebb az érdeklődők az adott táj természeti és kulturális értékeihez.

Kitértek arra is, hogy pénteken nyílik meg az esztergomi Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM, amely a víz és az ember kapcsolatát eddig soha nem látott módon mutatja be. A múzeum nyílt napot tart a táj nemzetközi napján, akkor a VÍZEUM kiállítás, a múzeum Látványtára és Galériája ingyenesen látogatható lesz.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org ; 2. Duna Múzeum

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Magyar Természet Napja 2019

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére ...

A rovat legolvasottabbjai