Jubilál a TeSzedd!

Hír

írta: Admin
2015/02/24

A hagyományt folytatják: idén is lesz TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akció. A május 15-17. között megrendezésre kerülő TeSzedd! idén is kapcsolódik az Európai Bizottság által – a LIFE+ EWWR-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz. Az idei TeSzedd! időpontjának sajtótájékoztatón történt bejelentését követően alig egy órával megérkezett a TeSzedd! internetes honlapjára az első helyi koordinátor regisztrációja.

 

 

Az ideivel együtt már ötödik alkalommal meghirdetett TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akciót, a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi.

A május 15-17. közötti napokra meghirdetett jubileumi TeSzedd! célcsoportja a tavalyihoz hasonló: kisebb-nagyobb baráti, munkahelyi közösségeket, családokat és diákokat – az óvodáskortól az általános és középiskolás tanulókon át, az egyetemistákig – várnak az országos eseményre.

A 2015. évi TeSzedd! időpontjának meghirdetését követően máris lehet jelentkezni, regisztrálni a www.teszedd.hu honlapon a találkozási pontokat megjelölő helyi koordinátornak, akárcsak egyéni vagy csoportos résztvevőnek. A megújult TeSzedd!-honlapon jól el lehet igazodni, a jelentkezéshez, regisztrációhoz egyértelműek az útmutatások, ugyanakkor interaktív kommunikációra is van lehetőség.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket: a TeSzedd!-es zsákokat és a védőkesztyűket – szervezőként – az OKTF NHI biztosítja, akárcsak azt, hogy az akció végén – a honlapon megjelölt és beazonosított szemétgyűjtő-helyekről – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók elszállítsák a szemetet.

Az idei TeSzedd! szintén csatlakozik az Európai Bizottság által – a LIFE+ EWWR-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

EWWR LIFE+ programja

Hazánk 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amelynek célja a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a közvélemény figyelmének ráirányítása a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára. A 2009-ben elindított projektben mostanáig 34 ország több millió önkéntes polgára vett részt.

Hatalmas eredménynek számít, hogy alighogy csatlakozott, Magyarország bekerült abba az öttagú koordináló bizottságba, amely az EWWR elméleti tervezését, stratégiájának megalkotását és módszertanának kidolgozását végzi európai szinten. Az EWWR-koordináló bizottságban hazánkon kívül Spanyolország, Olaszország valamint Belgium kapott helyet, utóbbi két szervezettel. Magyarországot a testületben az OKTF NHI képviseli.

A European Week for Waste Reduction, azaz EWWR (magyarul Európai Hulladékcsökkentési Hét) elnevezésű, négy éves projekt részben európai uniós finanszírozással (LIFE+ forráskeret) valósul meg. A lényege, hogy a csatlakozó országok egy egész héten át a hulladék keletkezésének megelőzése, az újrafelhasználás és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára irányítják rá a lakosság figyelmét, különféle kreatív programok keretében.

A „Let’s Clean Up Europe!” szemétszedési akció az általában ősszel megszervezett EWWR egyik alprojektje, amelyet 2014-től kezdve – négy éven át, minden évben – Európa-szerte megszerveznek. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott 2014-ben hazánk is, az immár hagyományos és ezzel nemzetközivé váló TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióval.


forrás: OHÜ

A rovat új hírei

Hasonló

TeSzedd a Kéken!

A Teszedd a Kéken akció keretében az önkéntesek megtisztítják a kéktúra útvonalát.