Önkéntesen, a tisztább Magyarországért

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/29

Több mint ezer helyszínen lehet csatlakozni a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz. A legnagyobb magyar szemétgyűjtési mozgalom idén háromnapos lesz: május 9-11. között szedheti a szemetet a keretében az ország apraja-nagyja. Az akcióra május 2-án éjfélig lehet regisztrálni a www.teszedd.hu weboldalon.

Évről évre egyre többen jelentkeznek a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) szervez.

A regisztráció megnyitása – március eleje – óta mostanáig 1053 találkozási pontot hoztak létre az önkéntesek. Ezeken a pontokon 1422 csoport tagjai gyűlnek majd össze szemetet szedni, az eddig rendelkezésre álló regisztrációs adatok szerint összesen több mint 74 ezren.

Az önkéntes szemétszedésre mostanáig nagyrészt általános iskolák, önkormányzatok – kistelepülések és nagyobb városok hivatalai egyaránt – és cégek jelentkeztek, illetve hoztak létre találkozási pontot. Új találkozási pontot május 2-án éjfélig lehet még létrehozni, és ez a határideje az önkéntesek regisztrációjának is.

A TeSzedd! teljes egészében önkéntességen alapul: az egyes csoportokat képviselő helyi koordinátorok úgynevezett találkozási pontokat hoznak létre, az itt gyülekezők számára az akciónapon ők adják át a munkavégzéshez szükséges eszközöket: a szemeteszsákokat és a kesztyűket. A találkozási pontokra bárki rákereshet a www.teszedd.hu oldalon, és csatlakozhat bármelyik nyílt szemétgyűjtő csoporthoz.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat stb. – az OHÜ biztosítja és juttatja el az egyes találkozási pontokra a helyi koordinátorokhoz. Szintén az OHÜ gondoskodik az akció keretében összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

A TeSzedd! idén minden korábbinál hosszabb ideig, péntektől vasárnapig tart: május 9-ére, 10-ére és 11-ére is lehet szemétgyűjtési akciót szervezni az ország bármely pontjára. Az akcióval Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) projektjéhez. Annak keretében május 10-én Európa 28 országában tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.


A rovat új hírei

Hasonló

Interjú dr. Szűcs Pannival

A BVK Zrt. Kommunikációs és Pr igazgatójával beszélgettünk a budapesti házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszerről.

Ma: Teszedd!

Ma rendezik a Teszedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akciót országszerte.

A rovat legolvasottabbjai