Megnyílt a harmadik Ökoindustria

Hír

írta: Admin
2013/09/25

Megnyílt a harmadik Ökoindustria környezetipari szakkiállítás Budapesten.

A háromnapos kiállítás megnyitóján Áder János köszöntőjét Gróh Gáspár, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója tolmácsolta. A köztársasági elnök írásos köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy minden környezetbarát szemléletmód annyit ér, amennyire be tud épülni a gyakorlatba. Nagyon fontos, hogy az innováció révén gazdaságossá váljon olyan termékeket, eszközöket gyártani, amelyek nemcsak anyagi hasznot hajtanak, hanem kíméletesen is bánnak környezetünkkel - üzente Áder János.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a rendezvény fővédnöke megnyitójában hangsúlyozta: a természeti erőforrások megbecsülésén alapuló, ugyanakkor a termelő szektort erősítő gazdaságpolitika és a keleti nyitás stratégiája együtt rendkívüli lehetőséget biztosít a hazai környezetvédelmi ipar szereplői számára. Az államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte a magyar gazdaság szempontjából a környezetipart, amelyben ismertetése szerint közvetlenül körülbelül 20 ezren dolgoznak, a szféra nettó árbevétele tavaly meghaladta a 400 milliárd forintot, és több mint 80 milliárd forintnyi exportból származó árbevételt realizált.

Az innovatív környezetipar az egész világon egyre inkább a fenntartható növekedés motorjává válik. A kormány ennek jegyében hirdette meg 2011-ben a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiát - emlékeztetett Szijjártó Péter. Hozzátette: a fenntartható növekedési pálya eléréséhez innovatív megoldásokra, folyamatos megújulásra, erős kutatás-fejlesztési tevékenységre van szükség. Az államtitkár úgy fogalmazott: időszerű és helyes döntés volt, hogy az idei kiállítás középpontjába a külkapcsolatok és a külpiaci jelenlét fejlesztését állították a szervezők. Szijjártó Péter külön is köszöntötte a 11 országból érkezett külföldi kiállítókat és a kormányok delegáltjait. Kiemelte: a szakkiállításhoz kapcsolódik egy, a visegrádi négyekre vonatkozó környezetipari fórum és egy nemzetközi üzletember-találkozó is.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) harmadszor rendezi meg az innovatív környezetipari technológiák és szolgáltatások nemzetközi seregszemléjét, szeptember 25-27. között 105 kiállító mutatkozik be, egyötödük külföldi. A kiállítás témái között szerepel egyebek mellett a megújuló energia hasznosítása, az energiahatékonyság, az ökoépítészet, a klímavédelem, a hulladékgazdálkodás, a levegő-, a víz- és a talajvédelem, valamint a biotechnológia. A KSZGYSZ Ökoindustria Nagydíját a rendezvényen szolgáltatás kategóriában a Prinzhorn Csoport (Duparec Kft., Dunapack Kft. és Hamburger Hungária Kft.), termék kategóriában a H-Trió Kft. vehette át. A Környezetbarát Termék védjegyet a Weishaupt Hőtechnikai Kft., az Európai Unió ökocímkéjét pedig a Zrínyi Nyomda Zrt., a Rosmarin Zrt., a Samsung Electronics Magyar Zrt. kapta meg. A nemzeti, valamint az Európai Unió környezetbarát termék minősítő-tanúsító rendszereinek magyarországi működtetője a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.


Az Ökoindustria webcíme: www.okoindustria.hu

Az Ökoindustria környezetipari szakkiállítást médiatámogatóként az ecolounge is támogatja.

 

 

forrás: MTI, KSZGYSZ

A rovat új hírei