Ökoindustria Nagydíj

Hír

írta: Admin
2013/10/02

A III. Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Nagydíját a Prinzhorn Csoport magyarországi vállalatai nyerték el. A Dunapack Kft-t, a Hamburger Hungária Kft-t és a Duparec Kft-t a fenntartható fejlődésért tett erőfeszítéseikért díjazták.

A szakkiállításon nagydíjjal ismerték el az olyan korszerű, innovatív gyártástechnológiával készült termékeket és a fenntarthatóság elveinek megfelelő szolgáltatásokat, amelyek által a környezetterhelés nagymértékben csökkenthető.

A három vállalat tevékenysége által egy olyan hosszútávon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, melynek során innovatív csomagolási megoldásokat állítanak elő papírhulladék felhasználásával. A hatékony és környezetkímélő hulladékgyűjtő, -hasznosító, -feldolgozó folyamatnak köszönhetően a díjazott vállalatok nem csak saját környezetterhelésüket csökkentik sikeresen, de tevékenységüknek számos közvetlen, és a vásárlói láncban jelentkező pozitív környezeti, gazdasági és szociális hatása is van.

A Hamburger Hungária Kft. az első csomagolóanyag gyártó Magyarországon, amely alacsony négyzetméter-tömegű hullámalappapírt is előállít. A termék nemzetközi viszonylatban is meglehetősen innovatívnak számít, hiszen a hagyományos csomagolási megoldásoknál jelentősen környezetkímélőbb megoldást jelent. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a Hamburger Hungária Kft. nem csak a hulladékpapír újrahasznosításban jár élen, hanem sikeresen csökkentette az energia- és vízfelhasználását, valamint szén-dioxid kibocsátását is. Tehát hulladékból kiemelkedően magas hozzáadott értékű terméket állít elő, csökkenő környezetterhelés mellett. A vállalat 2009 és 2012 között 43%-kal csökkentette vízfelhasználását, ami 3 millió köbméter megtakarítást jelent – ez majdnem megegyezik Dunaújváros éves vízszükségletével. Emellett a vállalat 2006-hoz képest 2009-re villamosenergia-felhasználását 30%-kal, hőenergia-igényét pedig 35%-kal csökkentette. A csökkentés mértéke 114 ezer MWh, illetve 1320 TJ, ami megfelel Kecskemét éves villamosenergia-szükségletének, illetve Debrecen éves hőigényének.

„Az Ökoindustria Nagydíj komoly elismerés a három együttműködő cég számára, amelyek Magyarországon a hulladékhasznosítási körfolyamat meghatározó pillérei. A Hamburger Hungária Kft. 2009-ben mintegy 280 millió eurós beruházással létrehozott új hullámalappapír üzeme a legnagyobb környezetvédelmi beruházás volt az elmúlt években. Vállalatunk a Magyarországon begyűjtött hulladékpapír 90%-át dolgozza fel évente, és ezzel döntő mértékben hozzájárul az ország hulladékgazdálkodási célkitűzéseinek teljesítéséhez” – mondta Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

„A ma átvett díj azt igazolja, hogy jó úton járunk, hiszen hullámtermékeink fejlesztésekor elsődleges szempont a teljes újrahasznosíthatóság. Vevőink részére olyan termék-szolgáltatás csomagot kínálunk, amely a terméket védő, kínáló funkcióján túl kiegészül a környezetbarát csomagolási kultúra és az elérhető legmagasabb színvonalú technológia alkalmazásával” – nyilatkozta Rafael Sieben, a Dunapack Kft. budapesti gyárának ügyvezető igazgatója.

„Azért örülünk ennek a közösen elnyert elismerésnek, mert a hulladékgyűjtés az alapja a Prinzhorn Csoport magyarországi tevékenységének. Ebből kerül előállításra az értékteremtő gyártási folyamat során a környezetbarát csomagolóanyag. A Duparec Kft. garantálja a papírgyártásra alkalmas papírhulladék folyamatos átvételét. Telephelyünkön átvesszük és előkezeljük a papírhulladékot, valamint vállaljuk bizalmas iratok gyors és szakszerű megsemmisítését” – tette hozzá Haag János, a Duparec Kft. ügyvezetője.

A Prinzhorn Csoport mintegy 3650 főt foglalkoztat 12 országban. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás, valamint a hullámalappapír és hullámtermék csomagolás területén. Évente 1,6 millió tonna hullámalappapírt állít elő hulladékpapírból, éves forgalma eléri az 1 milliárd eurót. Az osztrák családi tulajdonban lévő Prinzhorn Csoport székhelye Bécs mellett található, tevékenysége három divízióba szervezett: a Hamburger Recycling papírhulladék gyűjtésével és forgalmazásával, a Hamburger Containerboard hullámalappapír előállításával, a Dunapack Packaging pedig hullámpapírlemez alapú csomagolóeszközök gyártásával foglalkozik.

A Prinzhorn Csoport 1990 óta van jelen Magyarországon, mint fontos hulladékgyűjtő (Duparec Kft.), mint a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és hullámalappapír-gyártó (Hamburger Hungária Kft.), illetve mint a legnagyobb hullámtermék-gyártó (Dunapack Kft.). A magas hozzáadott értéket előállító és évi ~400 millió eurós forgalmat lebonyolító magyar vállalatok az elmúlt 20 évben mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon. A magyarországi piacvezető csoport több mint 1100 főt foglalkoztat.

 

forrás: Hamburger Hungaria Kft.

A rovat új hírei