Programajánló a fény éve alkalmából

Hír

írta: MTI
2015/03/23

A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte.

Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelte a kezdeményezést.

Magyar feltalálók az élen
Magyarország csatlakozott az EPS-en keresztül az európai kezdeményezésekhez, emellett itthon megrendezendő eseménysorral is szeretné felhívni a hazai közvélemény figyelmét a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére. Kiemelten fontos, hogy a tanuló diákság aktívan részt vehessen az eseményekben, különösen, mert hazánk nemes hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén. Csak néhányat említve: a Petzvál-lencse a 19. század közepén született, a Magyar Optikai Művek pedig 1876-ban. A Jánossy professzor által kezdett optikai kutatások a KFKI-ban világhírnévre jutottak, korán megszülettek a magyar lézerek és a szegedi attoszekundumos lézer (ELI-ALPS) első ötlete, a világot egy évtizeddel megelőzve, Magyarországon fogalmazódott meg.

Ezért is kötelességünk, hogy a 2015-ös évben nagy figyelmet szenteljünk a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásainak, valamint annak, hogy ezeket a magyar közvélemény elé tárjuk az oktatás, a média és a szakmai fórumok csatornáin keresztül. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat időben felismerte ennek a tevékenységnek a fontosságát és országos összefogás élére állva próbál megfelelni az ezzel kapcsolatos elvárásoknak.

A végleges programjavaslat kialakítása és az eseménysor koordinálása az MTA által létrehozott Programbizottság feladata. A Programbizottság elnöke Kroó Norbert akadémikus, az ELFT tiszteletbeli elnöke. Az "International Year of Light 2015"-ről az EPS honlapján honlapján és az esemény honlapján is olvashatunk.

Programok Csongrád megyében
Változatos ismeretterjesztő programok, előadások, kiállítások, képzőművészeti tárlatok, nyári táborok várják az érdeklődőket, elsősorban az általános és középiskolásokat a fény nemzetközi éve alkalmából Csongrád megyében is. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a programsorozatról tartott csütörtöki szegedi sajtótájékoztatón elmondta, a fény nemzetközi éve jó apropó arra, hogy a fénnyel kapcsolatos kísérleteken, előadásokon keresztül felkeltsék a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt. Az akadémikus hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó lézeres kutatások és az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként épülő lézerközpont miatt Szeged a fény fontos városaként fog a nemzetközi köztudatba bevonulni.

Csiszár Imre, a Fény éve Csongrád megyei szervezőbizottságának titkára elmondta, hogy a széles körű összefogásnak köszönhetően megvalósuló programsorozat felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet tölt be a fény az élet minden területén: a tudományban, a művészetekben vagy az oktatásban. Az év egyik leglátványosabb eseményeként májusban 1200 kilométeres fénystaféta indul a lézerközpontból az országot körbejárva, amely néhány óra alatt visszaérkezik Szegedre. Az eseményhez országszerte érdekes rendezvények kapcsolódnak: a Tisza-parti városban a Dóm téren például ezer négyzetméteres fényábrát hoznak létre, amelyhez hozzávetőleg 3500 ember részvételére számítanak – közölte a szakember.

Az induló diákvetélkedők és -pályázatok egyikeként a megye minden iskoláját megkérik arra, hogy készítsenek napórát, egy konstrukciós csapatverseny során pedig olyan hajót kell építeniük a fiataloknak, amely a fényben rejlő energiát felhasználva mozgatja majd a járművet – mondta Csiszár Imre.

A rovat új hírei

Hasonló

Tavaszváró parktakarítás

A WWF Magyarország meghívja Önt A Víz Világnapja és a Föld Órája alkalmából a Miénk itt a Park! tavaszi parkszépítési ...