Vadlúd sokadalom

Hír

írta: Admin
2014/11/18

Egy kivételes fesztivál, amelyen a látványosságról és a hangulatról a sok ezernyi vadlúd gondoskodik.

Különleges fesztiválról van szó
A november 28-án megrendezésre kerülő XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntik. Egy kivételes fesztiválról van szó, amelyen a látványosságról és a hangulatról elsősorban a sok ezernyi vadlúd gondoskodik.

A sokadalmon az érdeklődők a szabad szemmel való megfigyelés mellett kivetítőn is követhetik a madarak reggeli kirepülését, illetve esti behúzását. A különleges fajokra szakemberek hívják fel a nézők figyelmét. Az eseménybe körkapcsolással jelentkeznek be az ország nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyei. A helyszínen kipróbálhatók különböző teleszkópok és kézi távcsövek, a gyerekeket játszóház várja. A kirakodóvásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat.

A helyszíne miatt Európa-szerte különleges látványosságról van szó: Az Öreg-tó az egyetlen olyan madár-pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Tata, a "Vizek Városa" Magyarország legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel egyedülálló lehetőséget nyújt a madármegfigyeléshez. A természet és kultúra e szerencsés találkozása az, amely Tatát egyedülállóvá és varázslatossá teszi. A tatai Öreg-tó évszázadok óta a vadludak vonuló és pihenő helye. A madarak az európai és ázsiai tundrák vidékéről érkeznek telelni, majd tavasszal indulnak vissza északi költőhelyeik felé. Egyes ősz végi vagy téli napon akár negyven-ötvenezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Megtriplázódott vadlúdállomány?
Az Öreg-tó környékén ugrásszerűen tovább nőhet a ludak száma. A legnagyobb tömeget alkotó nagy lilik csapatok között feltűnt egy örvös lúd, valamint eddig 34 vörösnyakú ludat számoltak meg, mely fokozottan védett faj.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

 

forrás: MTI, vadludsokadalom.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Ismét Vadlúd Sokadalom Tatán!

A tatai Öreg-tó partján szombaton rendezik Magyarország legnagyobb madárfesztiválját, az érdeklődők több tízezer madár ...