Vándorkiállítás

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/23

A Nemzeti Környezetügyi Intézet szervezésében megvalósuló Herman Ottó Emlékév alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum saját gyűjteményi anyagára alapozva készített el egy Herman Ottó újító géniusza előtt tisztelgő, az élővilág sokféleségét és sokféle megörökítését bemutató vándorkiállítást. A kiállítás mintegy 200 alkotáson keresztül mutatja be az élővilág, a táj, az emberek tudományos igényű, művészi színvonalú leképezésének fejlődését Herman Ottótól napjainkig.

A kiállítás április 24-től június 9-ig lesz látható a Magyar Természettudományi Múzeumban, majd az Emlékév során országos vándorútra indul.

Jellegénél fogva ez a kiállítás az élővilág sokféleségének is leképezése, pazar biodiverzitás-bemutatóként is felfogható. A mikroszkópi lények mellett gombákat, növényeket, gerinctelen és gerinces állatokat mutat be – ahogy a tudósok vagy a velük együtt dolgozó művészek ábrázolták őket. A kiállítás így a nagy tudós akaratának is megfelelve, a természetismeretet és környezeti nevelést is szolgálja.

A kiállítás rendezőjét az is meglepte, amit Herman Ottó korábbi és jelenlegi kutató-társairól megtudott a kiállítás tervezése során. A Magyar Természettudományi Múzeum Tudománytörténeti gyűjteményében száz és ezerszámra talált bizonyítékok azt mutatták, hogy volt olyan kutató, aki valószínűleg állandóan rajzolt, ujjgyakorlatokat végzett a mikroszkóp előtt, míg a kőnyomatos táblára a tökéletesen megrajzolt állatka felkerült. Volt, aki ugyanannak a példánynak az apró testrészét hatszor is megrajzolta, amíg kifestett, térhatású – és sohasem publikált – ábra lett belőle. Volt, aki mindenhová rajzolt, borítékra, meghívóra – vagy az egyszerűség kedvéért, vagy a papírhiány miatt. Volt, aki példás rendben hagyta ránk örökségét, más, ömlesztve.

Így aztán a kiállítás eredeti koncepciója elkezdett változni, és jobban előtérbe került az ember is, az állandóan kereső, próbálkozó, új megoldásokat találó kutató. A kiállítás tehát nemcsak biodiverzitás-, hanem egyben kreativitás-show is.

A kiállítás júniustól vándorútra indul az országban, először Gyöngyösön, majd más múzeumokban lesz látható.

  • Május 10-én, Herman Ottó Emlékév kezdeményezése nyomán a Madarak és fák napját ünnepeljük.
  • Május 6-10. között ennek megfelelő iskolai és családi események zajlanak a múzeumban. Ennek keretében mutatkozik be a Herman Ottó Vándortanösvény – avagy interaktív polihisztor játszóház. Ezt a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület készíti és kölcsönzi oktatási intézményeknek (www.mkne.hu, www.hermanottoemlekev.hu).
  • Május 17-18-án a Múzeumok majálisán az MTM sátrában Herman Ottó munkássága jegyében folynak majd a foglalkozások, aminthogy a Múzeumok éjszakáján (június 21-én) is. A nyári éjszakán Herman Ottó és kora elevenedik meg a múzeum Ludovika téri épületében.
  • Május 10-től több hazai és határon túli intézményben (múzeumokban, oktatási intézményekben) lesz látható egy-egy saját készítésű kamarakiállítás. Mindannyian, egyöntetűen bemutatjuk Herman Ottónak egyik legnagyobb hatású könyvét A madarak hasznáról és káráról. Természetesen a főszereplők sem hiányozhatnak majd a könyv mellől – ahány helyszín, annyiféle megoldás keretében. Erről később részletesebben tájékoztatjuk a sajtót.

Bővebb információ: www.mttm.hu

A Herman Ottó Emlékévről
A Herman Ottó Emlékév 2014 szervezője a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI), a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi háttérintézménye. A NeKI arra vállalkozik, hogy a természettudós, néprajzkutató, politikus, író Herman Ottót, az utolsó magyar polihisztort még ismertebbé tegye és új, kevéssé közismert oldalairól is bemutassa. Az Emlékév 2014. február 4-én, a Millenáris Teátrumban tartott ünnepi megnyitóval vette kezdetét és december 27-én, Herman Ottó halálának 100. évfordulóján, egy közös megemlékezéssel zárul majd.”

 

A rovat új hírei

Hasonló