Herman Ottó nap

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/28

Állatsimogatással, és szakvezetéssel egybekötött megemlékezés lesz a 100 éve elhunyt Herman Ottó emléktáblájánál a Budakeszi Vadasparkban, 2014. március 29-én szombaton 11 órától. A Nemzeti Környezetügyi Intézet által szervezett eseményen ünnepi beszédet mond  Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Az eseménynek helyszínt adó vadasparkban Herman Ottó mellett emléktáblával rendelkeznek olyan további közismert kiválóságok, mint a Vuk írója, Fekete István, vagy a neves afrikakutó, Kittenberger Kálmán.  A Herman Ottó Emlékév szobrászai az összes emléktáblát letakarították és felújították. Érdekesség, hogy Kittenberger Kálmán személyes kapcsolatban állt Herman Ottóval, és több mint 60.000 példánnyal gyarapította a Nemzeti Múzeum állattárát, ahol korábban Herman Ottó is dolgozott.

A március 29-i Herman Ottó emléknapon a 13 órakor kezdődő koszorúzáson ünnepi beszédet mond Dr. Illés Zoltán államtitkár. 13:30-tól a területen szakvezetést tart a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársa, amely során az érdeklődők eljutnak a vadaspark állatsimogatójába is. 14 órakor rövid tesztsort tölthetnek ki a résztvevők, így mérhetik fel tudásukat Herman Ottóról és nyerhetik el egyik legismertebb művét, A madarak hasznáról és káráról című könyvét.

A vadaspark üzemeltetőiben kiváló partnerekre találtak a Herman Ottó Emlékév szervezői: a Magyarországon egyedülálló szolgáltatásokat biztosító parkban ezen a napon is lehetőség nyílik majd a hazai erdőket képviselő muflonok, dámszarvasok simogatására, a látogatók megtekinthetik a régi falusi tanyák hangulatát idéző udvart és bájos lakóit, valamint a Herman Ottó által máig utolérhetetlen stílusban bemutatott hazai madarakat, többek között a pusztai sast, az egerészölyvöt, a héját és a dolmányos varjút.

A Herman Ottó Emlékévről
A Nemzeti Környezetügyi Intézet arra vállalkozik, hogy a természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus Herman Ottót még ismertebbé tegye és új, kevéssé közismert oldalairól is bemutassa. Az Emlékév 2014. február 4-én, a Millenáris Teátrumban tartott ünnepi megnyitóval vette kezdetét és december 27-én, Herman Ottó halálának 100. évfordulóján, egy közös megemlékezéssel zárul majd.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Interaktív környezeti nevelés

Kadarkútról Nagybajomba  érkezett a tárlat, ahol közel ezer érdeklődő nézte meg a kiállítást az elmúlt hetekben.