Magyar elektroszmogmérő műholdat küldenek Föld körüli pályára

Hír

írta: MTI
2017/12/28

A SMOG-1 névre keresztelt magyar műhold 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, amely azonban valószínűleg tolódik majd.

A SMOG-1, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális földfelszíni televízióadók frekvenciasávjában. A cél egy globális rádiófrekvenciás szennyezettségi térképet alkotni a bolygóról - közölte Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője.

"Beszkenneljük a földfelszínt (...) és meg tudjuk mondani, hogy az adott földrajzi terület fölött elhaladva milyen frekvencián milyen jelszinteket bocsátott az ember a világűrbe, mennyire szennyeztük a környezetünket" - fogalmazott a műszaki vezető.

Jelenleg a SMOG-1 földi tesztelése zajlik. A műholdból két példányt is gyártottak, hogy ha az űrben valamilyen probléma merülne fel, a Földön modellezni tudják, miként reagál az eszköz egy adott megoldásra.

Az első magyar építésű műhold a Masat–1 volt, amely összesen 1062 napot töltött a világűrben. A mintegy egy kg tömegű, tíz cm élhosszú, kocka formájú technológiai műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztetté ki. Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak több társával együtt. 2015. január elején semmisült meg folyamatos süllyedés után a légkörben. Ugyancsak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették ki a Zsebi becenevű kockát is, melynek élhosszúsága mindössze 5 centiméter, vagyis a térfogata a nyolcada a Masat-1-ének.

forrás: MTI

A rovat új hírei