Jövőre Hold körüli utazásra indulhat két űrturista

Hír

2017/03/07

45 év után érheti el az ember újra a Holdat.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója nemcsak a földi, hanem az űrközlekedést is igyekszik megreformálni. 2002-ben alakult űrkutatási vállalata, a SpaceX akár már jövőre utasokat szállíthat egy Hold körüli utazásra. A két civil jelentkező már be is fizette az előleget, most a fizikai állapotfelmérésre várnak. Ugyanakkor rajtuk kívül többen is érdeklődtek az utazás iránt, és várhatóan fognak is még, attól tehát nem kell tartani, hogy nem lesznek utasok, ha a két jelentkező valamilyen oknál fogva mégsem kapná meg az engedélyt.

Az utazást természetesen sok kísérlet és kutatás előzi meg, a SpaceX folyamatosan fejleszti űrhajó- és rakétamodelljét. Az egyik legújabb fejlemény a Dragon (Sárkány) nevű teherűrhajó utasok szállítására tervezett változata, a Dragon 2, melyet még idén szeretnének tesztelni egyelőre személyzet nélkül. Az űrhajó fejlesztését a NASA is támogatja Commercial Crew elnevezésű Programjának keretében, mely a civilek űrutazását és a magánkézben lévő űrhajók fejlesztését szeretné elősegíteni. Emellett a SpaceX a Falcon (Sólyom) nevű rakétasorozattal veszi ki a részét a világegyetem meghódításából. A sorozat legújabb darabja a Falcon Heavy, melynek első tesztrepülésére idén nyáron kerül sor.

2018 második felében azután, ha minden jól megy, következhet a személyszállítás és az űrturizmus. Az űrhajót a Kennedy Űrközpont 39A állomásáról fogják kilőni, ahonnan az Apollo-program Hold-missziója is indult. Ez az új küldetés a remények szerint lehetőséget teremthet arra, hogy az ember 45 év elteltével visszatérjen a Holdhoz, és gyorsabban utazzon, messzebbre jusson, mint bármikor, akár egészen a Marsig.


Képek forrása: SpaceX

 

forrás: spacex.com

A rovat új hírei

Hasonló

Mars helyett a Hold?

A Mars helyett a Holdat javasolta a NASA célpontjául egy új, amerikai jelentés.