Heti összefoglaló, 1. hét - Földrengés, halászati tilalom, fából készült műhold

Hír

2021/01/03

Az év utolsó hete sem telt eseménytelenül, jutott jó és rossz hír is év végére. Íme a legfontosabb környezetvédelmi híreink röviden: földrengés, halászati tilalom a Jangce-n, az Év hala.

Rengett a föld

December 26-án 6,3-as magnitúdójú földrengés volt Horvátországban, amelynek epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt. Házak dőltek össze, és a természeti katasztrófának több halálos áldozata, sebesültje is volt.

A földrengés két szerda reggeli utórengését Magyarországon is lehetett érezni, különösen a magasabb épületekben, például Budapesten, Kaposváron, Nagykanizsán, Pécsen és Zalaegerszegen.

 

Újabb olajszennyezés?

Nem nyugodhattak meg a szakemberek a Ráckevei-Soroksági Duna-ágon történt december eleji olajszennyezés után: december 30-án délben újabb bejelentés érkezett, miszerint friss olajfoltokat láttak a vízben. Egyelőre nem tisztázott, hogy a bűncselekmény ismétlődött-e meg, vagy a hét eleji nagy mennyiségű csapadék mosta ki az olajat a csatornából.

Eközben a rendőrség folyamatosan nyomoz, már több mint 10 millió forint nyomravezetői díj gyűlt össze.

 

Űrkutatási fejlemények

Fedélzetén 5 műholddal december 22-én elstartolt Kína legújabb rakétája, a Hosszú Menetelés-8. A rövid idő alatt elkészíthető hordozórakétát elsősorban kereskedelmi felhasználásra szánják, és a tervek szerint többször is újrahasználható lesz ez a típus.

Egy japán cég mindeközben faburkolatú műhold kifejlesztésébe fogott, hogy ezáltal is csökkentse az űrszemét mennyiségét, valamint a légkörben elégő műholdakból származó alumíniumrészecskék számát.

 

Nem a halászatra

Kínában december 31-én ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy 2021-től tilos lesz halászni a Jangce-folyó főbb vizein. Nem ez az első környezetvédelmi intézkedés a Jangce-folyón, de talán a legdrasztikusabb: a kínai kormány ezért az eddig halászatból élő dolgozókat is igyekszik kompenzálni, segíteni a pályamódosításban.

 

Megvan az Év hala!

Szilveszter éjszaka lezárult a Magyar Haltani Társaság által hirdetett közönségszavazás. A voksolók negyvenkilenc százaléka a jászkeszeget (Leuciscus idus) választotta a három jelölt közül. A második a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), a harmadik az angolna (Anguilla anguilla) lett.

 

Tilos a tűzijáték – vagy mégsem?

Minden évben feszültséget okoz a tűzijáték-kérdés, az állatvédők aggódva készülnek a szilveszter éjszakára. Noha a járvány miatt szigorúan tiltották a pirotechnikai eszközök használatát, mégis akadt kiskapu: magánterületen lehetett durrogtatni. És sokan meg is tették, még városban is. Egy 8. kerületi panelházban így sikerült felgyújtani egy erkélyt. Az állatvédőknek pedig megint rengeteg dolguk akadt: elszökött, rémült kutyákat, macskákat igyekeztek megkeresni, biztonságba helyezni, visszajuttatni gazdáikhoz.

 

Tragikus baleset

December 20-án egy olvadó gleccser jeges vizébe zuhant Van Hsziang-csün, környezetvédő influenszer, aki hosszú évek óta videóival, fényképeivel igyekezett felhívni a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. A „Glacier Bro” néven is ismert fiatalembert még keresik a mentőcsapatok, de nagyon kicsi az esélye, hogy túlélhette a zuhanást.


Képek forrása: 1. pixabay.com / Angelo Giordano ; 2. commons.wikimedia.org / Szerző: © Citron / CC BY-SA 3.0; 3. Kiotói Egyetem

A rovat új hírei

Hasonló

Öngerjesztő űrszemét

A működésképtelenné vált műholdak és egyéb berendezések egyre nagyobb veszélyt jelentenek az aktív eszközökre.