100 év után láttak újra hóbaglyot

Hír

írta: Admin
2015/02/24

Február 14-én a Baranya megyei Bóly településről bejelentés érkezett, hogy az egyik ház tetején egy hóbagoly tanyázik.

A kételyek eloszlatása végett a megfigyelő fotókat is küldött a közelben lakó szakembereknek, akik rövid idő múlva a helyszínre indultak. Közben úgy értesültek, hogy a bagoly elrepült, viszont a madarászok a településen kicsit eltévedtek, de jól tették, mert véletlenül éppen arra mentek, ahová a madár áttelepült.

A felfedezés után rövid időn belül több megfigyelő érkezett a területre, így sok jó minőségű fotó készült. A madarászok egészen este fél hatig nyomon követték az eseményeket, amikor is a madár elindult vadászni.

A hóbagoly előfordulása Európa középső részein nagy ritkaságnak mondható, délre húzódásának legfontosabb oka az északi tájak zord időjárása és a többek között ebből is adódó táplálékhiány. Elterjedését tekintve a sarkvidéki tundrák fészkelő madara, megtalálható Kanadában, Alaszkában és Eurázsiában is. A megfigyelt példány eredetéről megoszlanak a vélemények, további információkra van szükség ahhoz, hogy a madárritkaságok hitelesítéséért felelős Nomenclator Bizottság döntsön a besorolásról. Hazánkból eddig egyetlen hitelesített előfordulásáról tudunk1891 novemberében láttak egy példányt Újszász mellett.


forrás: mme.hu - Lendvai Csaba

A rovat új hírei

Hasonló