Két hétig bírja alvás nélkül

Hír

2014/09/05

A koronás verébsármány (Zonotrichia leucophrys, White-crowned sparrow) vándorlása során akár két hétig is ébren tud maradni, és még a városi zajszennyezés is hidegen hagyja.

A koronás verébsármány megtalálható Kanadában, Amerikai Egyesült Államokban, Mexikóban és többek között a Bahama-szigeteken. Idővel el-elvándorolt élőhelyéről, így példányait feljegyezték Grönlandon, Japánban, az Egyesült Királyságban, Norvégiban és Írországban is. Habár a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, státusza nem fenyegetett.

Testhossza 16-19 centiméter, fészekalja 3-5 tojásból áll. Előnyben részesíti a bokros területeket. Elsősorban a talajon keresi táplálékát, melyek magvak, rovarok, bogyók. Csésze alakú fészkét a tojó építi, évente általában két fészekaljat nevel. Tojása kék alapon zöldes, fehéres, pirosas, barnás pöttyökkel. 11-14 nap után kelnek ki a csipaszok, melyeket 8-12 napig etetnek a szülők a fészekben.

Alvás nélkül
Az elmúlt években különleges képességük miatt is vizsgálták tudosók a faj egyedeit, ugyanis vándorlásuk során akár két hétig is képesek ébren maradni, minden tartós károsodás nélkül. - Ez a képesség azért is fontos, mivel a vizsgálati eredmények hasznosak lehetnek az éjszakai műszakban dolgozók számára.

Nagyobb zajban hangosabban énekelnek
Sajnos sok faj képtelen alkalmazkodni az épített környezethez, így nem képesek elviselni a lég-, fény- vagy akár zajszennyezést, ezért végül kiszorulnak a településekről. A koronás verébsármány azonban jól alkalmazkodott a városi környezethez is. - Ezt bizonyították be amerikai kutatók, akik San Franciscoban vizsgálták a verébsármányok dalát (Animal Behavior), 36 éven át, 1969-2005 között. Azt állapították meg, hogy a növekvő városi zaj hatására a verébsármányok is hangosabban énekelnek.

 

A rovat új hírei

Hasonló