A világ legidősebb élő szárazföldi állata 191. születésnapját ünnepelte!

Hír

írta: ecolounge
2023/12/18

Szent Ilona nemzeti kincse Jonathan, viszonylag jó egészségnek örvend. Az óriásteknős a becslések szerint 1832-ben született, és ezzel számos találmány megjelenését előzte meg, így többek közt a postai bélyegét és a telefonét. Megélte az amerikai polgárháború időszakát, a két világháborút, valamint a Szovjetunió felemelkedését és bukását.

Az ikonikus óriásteknőst (Aldabrachelys gigantea hololissa) az Indiai-óceánon található Seychelle-szigetekről vitték az Atlanti-óceán déli részén található Szent Ilona szigetére három másik teknősbékával együtt még 1882-ben. Nevét 1930-ban kapta Sir Spencer Davistől, a sziget akkori kormányzójától, azóta 31 kormányzói ciklust élt át. Napjainkban is a kormányzó hivatalos rezidenciájának, a Plantation House-nak a területén él, hírességként még a helyi ötpennys érme hátoldalán is szerepel. 2022 februárjában, a feltételezett 190. születésnapja alkalmából a sziget tisztviselői emlékbélyeg-sorozatot adtak ki.

Életkorát egy 1886-ból származó fénykép elemzésének köszönhetően becsülhették meg, melyen addigra már teljesen kifejlett példány volt, tehát legalább 50 éves. Életkora 2022-ben meghaladta a 1966-ban, 189 évesen elpusztult korábbi Guinness Rekorder teknősbéka Tu'i Malila becsült életkorát. Elvileg élt még egy náluk idősebb óriásteknős is, Adwaitya, amely 255 éves korában, 2006-ban pusztult el a Kalkuttai Állatkertben, ám ez nem bizonyított.

Több mint harminc éve alakított ki élettársi kapcsolatot "Fredericával". Teknőstársa egyébként hím, ám születési rendellenessége miatt nemét korábban nem lehetett megállapítani, ez csak 2017-ben derült ki egy állatorvosi vizsgálat alkalmával.

Bár körülbelül tíz éve elvesztette a szaglóérzékét, és a szürkehályogtól gyakorlatilag megvakult, a hallása napjainkban is kiváló. Hetente egyszer kézzel eteti egy kis, elkötelezett gondozói csapat. A vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag gyümölcsös - zöldséges étrendjének hála is, viszonylag még mindig jó egészségnek örvend.

Néhány találmány, amelyeknél Jonathan idősebb: Revolver (1836), fénykép (1839), motoros léghajó (1852), első kereskedelmi forgalomban kapható villanykörte (1879), első modern kerékpár (1885).


Forrás: Euronews, Wikipedia
Képek forrása:
Wikipedia, Szerző: ismeretlen,
Wikipedia, Szerző: Kevin Gepford

 

forrás: Euronews, Wikipedia

A rovat új hírei

Hasonló

A halhatatlan fa

India egyik nemzeti jelképe, állítólag Buddha is egy ilyen fánál világosodott meg, és Nagy Sándor is hűsölt alatta. Bemutatjuk a ...