Méreggel öl, nem is akárhogyan

Hír

írta: MTI
2013/10/25

Mérges tengeri rákot azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A mintegy hetvenezer ismert rákfajból ez az első, amelyről bebizonyosodott hogy méreggel öli meg áldozatait.

Élve emészti meg áldozatait
Speleonectes tulumensis - ez a latin neve annak a százlábúszerű lénynek, amely a Karib-tenger, a Kanári-szigetek és Nyugat-Ausztrália víz alatti barlangjaiban él. A sötét, táplálékban szegényes környezethez tökéletesen alkalmazkodott állatnak bár látása nincsen, és csupán 27 milliméter hosszúságúra nő meg, saját "súlycsoportjában" mégis roppant veszélyesnek számít. Áldozatai ugyancsak rákok, amelyeket a csörgőkígyóéhoz hasonló mérgével előbb megbénít, majd testüket elfolyósítja és egyszerűen kiszippantja a külső vázuk mögül. Mérge idegbénító biológiai toxinokat, lebontó enzimeket tartalmaz.

Egyedülálló felfedezés
A gályarákok osztályába tartozó állat létezéséről már tudtak a tudósok, ám komolyabb megfigyelésekkel csak most igazolták toxikus tulajdonságát. A Molecular Biology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmány is alátámasztja, miszerint a faj felfedezése igen komoly előrelépés, hiszen zsákmányszerzési technikája egyedülálló a rákok között. Amellett, hogy tanulmányozása segíti az állati mérgek evolúciójának jobb megértését, ezen új faj megjelenése egy új, mérgekkel rendelkező állatcsoport felállítását is eredményezheti, mivel ez idáig mérget használó rákok létezéséről nem volt tudomása a tudósoknak.

Játszunk el a gondolattal...
Talán egy következő horrorfilmben épp ilyen lények fogják megtámadni a gyanútlan szereplőket? Nem kizárt. - Amennyiben a lény közepes testű kutya nagyságúra nőne meg, és éjszaka jönne elő biztonságos rejtekhelyéről hogy zsákmány után nézzen, az embernek bizony igen kevés esélye lenne az életben maradásra. Szerencsére a három centiméteres példányoknál nagyobbak nem léteznek, és feltehetően az étrendjük sem fog változni. Mindettől függetlenül könnyen elképzelhető, hogy Hollywoodban valamelyik rendező gondol majd egy "nagyot", ahogyan az Anakonda, vagy a Mérges pókok című filmek esetében is tették alkotóik. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. :)


A képen a külsőre igen hasonló, 2011-ben fényképezett Xibalbanus tulumensis látható. Forrása: Wikipedia / Szerző: Joris van der Ham


forrás: MTI, bbc, wikipedia, ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló

Hírhedt krokodilbalesetek

Évente több száz krokodiltámadás történik. Összegyűjtöttünk néhány híres és egyúttal megrázó esetet.

Véradó rákok

Az atlanti tőrfarkú rákok vére évente számtalan emberi életet ment meg. Azonban az állatok egy része belepusztul a véradásba.

A rákok is szoronghatnak

A rákfélék is képesek lehetnek a szorongásra - legalábbis egy új tanulmány eredményei szerint.

1400 évig is élhet

A további kutatások elvezethetnek az emberi öregedés problémájának megoldásához.