20 éve majdnem kihaltak, most egyre több hiúz él az Ibériai-félszigeten

Hír

írta: MTI
2020/11/03

A kevesebb mint két évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére sodródtak az ibériai hiúzok, de a ragadozók megmentésére irányuló erőfeszítéseknek hála számuk egyre nő Spanyolországban és Portugáliában.

Az Ibériai Hiúz a leginkább veszélyeztetett európai ragadozó és a világ legritkább macskaféléje. A hiúzok száma a kártékonynak ítélt állatok elleni állami intézkedések, a ragadozók elsődleges zsákmányát jelentő nyulak számának megcsappanása, valamint a természetes élőhelyeik elpusztítása (portugáliai és spanyolországi paratölgy-erdők kivágása), feltöredezése, az útépítések, a fokozott emberi jelenlét, valamint a szőrméjéért való vadászat miatt esett vissza drasztikusan a múlt század végére.

A mások mellett az andalúziai kormány, a portugál hatóságok és környezetvédő szervezetek együttműködésével megvalósult projektek révén azonban sikerült megállítani az állatok számának csökkenését, felduzzasztani a populációt és új területekre betelepíteni a hiúzokat.

A legutóbbi felmérés szerint a félsziget hiúzpopulációja kilencszeresére nőtt az elmúlt 18 évben: a 2002-ben mért 94-ről az állatok száma mostanra 855-re emelkedett. A kameracsapdákkal és hatalmas türelemmel végzett 2019-es felmérés azt mutatta, hogy a hiúzpopuláció több mint 80 százalékának Spanyolország ad otthont, 311 kölyök született tavaly a félszigeten és a reproduktív korban lévő nőstények száma elérte a 188-at. A szakemberek a Sierra Morena és a Donana Nemzeti Park területén azonosítottak populációkat.


"Ma egészen jó a helyzet és azt hiszem megengedhetjük maguknak, hogy optimisták és viszonylag nyugodtak legyünk, mivel nem csupán regeneráltuk a populációt Andalúziában, hanem új populációkat hoztunk létre Portugáliában - ahol a hiúz korábban kihalt -, valamint Extremadurában és Kasztília-La Manchában is" - mondta Miguel Ángel Simón biológus, aki 22 évet töltött a hiúzok populációjának megóvásával és felduzzasztásával, mielőtt tavaly nyugdíjba vonult.

A program utolsó fázisa a populációk összekapcsolása lesz az állatok genetikai sokszínűségének biztosításáért. A populációkban ugyanis genetikai problémák léphetnek fel, ha egymástól elszigetelve maradnak. Növelni kell továbbá a populációkat és újakat kialakítani a nyulakban gazdag területeken, emellett fel kell térképezni az állatokra veszélyt jelentő tényezőket. Tavaly például 34 hiúz pusztult el gázolás következtében.

A szakemberek reményei szerint a hiúzok idővel a veszélyeztetettből átkerülnek a sebezhető állatok kategóriájába a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján.

Ramón Pérez de Ayala, a Természetvédelmi Világalap (WWF) spanyolországi részlegének munkatársa szerint még 20 év kemény munkája szükséges ahhoz, hogy Spanyolország és Portugália azt mondhassa, megmentette a hiúzokat. "Ha kitartunk és fenn tudjuk tartani a populációnövekedés mostani ütemét, és a szerencse a mi oldalunkon marad, akkor legkevesebb 750 reproduktív korú nőstényünk lesz 2040-re, ami összesen több mint 3 ezer hiúzt jelent" - mondta a szakember.

A hiúzok jelentőségéről szólva Pérez de Ayala megjegyezte, hogy a ragadozóknak fontos szerepük van a mediterrán ökoszisztéma táplálékláncának kiegyensúlyozásában.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: lynxexsitu.es

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló