Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az Ibériai-félszigeten

Hír

írta: MTI
2016/04/11

Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a négyszázat idén. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint továbbra sem múlt el a faj kihalásának veszélye.

Luis Suárez, a spanyol hiúzmentő program felelőse úgy látja, hogy bíztató a jelentős létszámnövekedés, amely intézkedéseiknek köszönhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ibériai hiúz fő táplálékát jelentő vadnyúlpopulációt betegség tizedeli és mintegy 50 százalékkal csökkent a létszámuk azokon a területeken, ahol a macskafélék élnek.

A szakember szerint az illetékes hatóságoknak sürgősen meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a nyúlállomány védelmére, ellenkező esetben ökológiai katasztrófa következhet be. A vadnyúl kulcsfontosságú a mediterrán ökoszisztéma fenntartásában - hangsúlyozta.

Az ibériai hiúz életét a táplálékhiány mellett az ember is veszélyezteti az autóutakon: az elmúlt három évben 51 állatot gázoltak halálra a veszélyeztetett fajból. A WWF ennek megakadályozása érdekében online kampányba kezdett, amelyhez több mint 22 ezer támogató csatlakozott eddig. El akarják érni, hogy különleges intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat, illetve az utak mellől tüntessék a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

A vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú ibériai hiúz legnagyobb populációja - több mint 360 egyed - a dél-spanyolországi Andalúzia területén él. Számuk 2002-ben kevesebb volt száz példánynál.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

150 éves a FŐKERT

Az 1867-ben alapított Fővárosi Kertészet, 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Így az idei év jubileumi év lesz ...

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai