Elterjedt a vadmacska Németországban

Hír

írta: MTI
2015/11/10

Elterjedt az európai vadmacska (Felis silvestris) Németország bizonyos részein, az állatvédők egy új génadatbank eredményeiből következtetnek erre.

A szakértők több ezer szőrmintát elemeztek. Az adatbankból azonban arra is következtetnek, hogy egyelőre hiányoznak a vadmacska számára azok a körülmények, amelyek révén meghonosodhatna a Fekete-erdőben vagy a Sváb-Alb-hegységben - közölte a BUND állatvédő szervezet.

A becslések szerint a veszélyeztetett fajnak mintegy 5-7 ezer példánya él Németországban. A fő elterjedési területekhez tartoznak a nyugati és déli kiterjedtebb erdőségek - írja a Spiegel magazin online kiadása.

A vizsgálathoz tíz tartományban helyeztek ki a vadmacskák számára vonzó macskagyökér-tinktúrával átitatott, érdes lécdarabokat. Az állatok hozzádörgölőznek, így kerül rá a szőrük, amelyet a szakértők összegyűjtenek és genetikai vizsgálatnak vetnek alá. A tudósokat meglepte, mennyire különböznek egymástól genetikailag az egyes populációk.

Miközben Bajorország északi és középső területen meglepően sok példányra utaló nyomot találtak, a Fekete-erdőben és a Sváb-Alb-hegységben egyáltalán nem.

"Ausztriában arra utalnak a jelek, hogy valószínűleg hiányzik a szaporodásra képes populáció" - mondta el Ingrid Hagenstein, a vadmacskákkal foglalkozó állatvédelmi szervezet munkatársa.

Egyelőre nem sikerült megállapítani az állomány méretét, ennek oka elsősorban az anyagi támogatás hiánya.

Nagyon ritka a vadmacska és a házimacska keveredése - véli a BUND. Ezeknél az állatoknál két teljesen különböző fajról van szó, az európai vadmacska nem a házimacska vadon élő változata. A vadmacskák az emberrel szemben nagyon elővigyázatosak és nem megszelídíthetők. A rókával és a nyesttel ellentétben messziről elkerüli az embert és az erdőkben rejtőzködve él.

Az európai vadmacskák állománya a vadászat miatt erőteljesen lecsökkent. A világ teljes populációjának nagy része Németországban él.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A macskák "szabad hadserege"

Kóbor macskák százait eresztették szélnek Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje garázdálkodnak a mezei rágcsálók.