2018 óta nem volt ilyen alacsony az erdőirtás mértéke a brazíliai Amazonas vidékén!

Hír

írta: ecolounge
2023/11/15

Az amazóniai őserdő a világ legnagyobb esőerdeje, így védelmét a klímakutatók és tudósok létfontosságúnak tartják az éghajlatváltozás megfékezéséhez. Lenyűgöző tehát az az eredmény, amit Luiz Inacio Lula da Silva elnök és kormánya elért, beváltva egyúttal azon ígéretét, hogy visszaszorítja az elődje, Jair Bolsonaro alatt történt környezeti pusztítást.

A brazil űrkutatási ügynökség, az Inpe "PRODES" műholdas megfigyelőprogram adatai szerint a brazíliai Amazonas erdőirtása 22,3 százalékkal csökkent a júliusig tartó 12 hónapban: szemben az egy évvel korábbi 11.568 négyzetkilométernyi irtással, mintegy 9.001 négyzetkilométernyi amazóniai dzsungel pusztult el. (A hivatalos éves időszakot azért mérik augusztustól júliusig, mivel az év közepén kevesebb a felhőtakaró, ami eltakarja az erdőirtásokat a műholdfelvételeken.)

Hasonló eredményt Brazília utoljára 2018-ban, Bolsonaro hivatalba lépése előtti évben ért el. Az idei erdőirtási ráta azonban még mindig közel a kétszerese a 2012-ben elért eddigi legalacsonyabb erdőpusztulási aránynak.

A minisztérium hivatalos jelentésének bevezetője: "A Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztériumhoz (MCTI) tartozó Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) véglegesítette a brazíliai Amazonas (Amazônia Legal Brasileira - ALB) erdőirtásának mértékére vonatkozó becslését. A 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakra becsült erdőirtás 9 001 km² volt. Ez a szám 22,37 százalékos csökkenést jelent a PRODES 2022 által konszolidált erdőirtási arányhoz képest, amely 11 594 km² volt az ALB kilenc államára vonatkozóan. Ez a becslés a brazil amazóniai erdők műholdas megfigyelési programjának (PRODES) eredménye." A teljes közlemény itt olvasható.


Forrás: Reuters, Inpe
Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Neil Palmer/CIAT

 

forrás: reuters.com, gov.br

A rovat új hírei