Közel 57%-kal csökkent az erdőirtás a brazíliai Amazonas vidékén szeptemberben

Hír

írta: ecolounge
2023/10/23

A brazil űrkutatási ügynökség (INPE) szerint az év első kilenc hónapjában 49,5 százalékkal csökkent a kiirtott terület az Amazonas vidékén a múlt év azonos időszakához képest, szeptember hónapot tekintve 56,8 százalékkal csökkent az erdőirtás. A kedvező adatok azonban egy olyan időszakban érkeztek, amikor a világ legnagyobb esőerdeje az elmúlt 40 év legsúlyosabb szárazságával küzd, melyet az El Nino időjárási jelenség még súlyosbít is, így az erdőtüzek kockázata növekszik.

Az aszály miatt a régió kulcsfontosságú folyóinak csökkenő vízszintje akadályozza a helyi közösségek élelmiszerhez és ivóvízhez való hozzáférését. A brazil kormány az Amazonas északi részén található 62 városból 60-ban hirdetett ki rendkívüli állapotot az aszály és az erdőtüzek miatt.

A tűz intenzitása a térségben általában augusztusban és szeptemberben növekszik, amikor az időjárás szárazabbra fordul. Az esőzések elmaradása így megkönnyíti a farmerek és a földművesek dolgát, akik a tüzeket szarvasmarha-tenyésztésre és kereskedelmi célú növénytermesztésre használják. A brazil kormány október elején fel is szólította a gazdálkodókat - kilátásba helyezve szankciókat - hogy ne gyújtsanak tüzet az Amazonas esőerdejében. "A tűz nem természetes az Amazonas vidékén, hanem bűncselekményekből vagy erdőirtásból ered" - mondta Marina Silva környezetvédelmi miniszter újságíróknak. "Vannak emberek, akik bűncselekményből gyújtanak fel köz- és magánterületeket".

Az illegális erdőirtás felszámolását Luiz Inacio Lula da Silva elnökegyik legfontosabb feladatának tartja, miután elődje, Jair Bolsonaro idején az esőerdő pusztítása megugrott. Szeptemberben Marina Silva brazil környezetvédelmi miniszter az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján bejelentette, hogy az ország ambiciózusabb éghajlatvédelmi célokat tűzött ki maga elé, kormánya ígéretetet tett arra, hogy 2030-ig véget vet az erdőirtásnak.

Az alábbi, NASA által készített videó az Amazonas és vidékének erdőpusztítását mutaja be:

A múlt hónapban Svájc és az Egyesült Államok 8,4 millió dollárt adományozott a brazil Amazonas Alapnak, hogy segítsen megőrizni a világ legnagyobb trópusi esőerdőjét. Svájc 5 millió svájci frankkal (5,4 millió dollárral), az Egyesült Államok pedig 3 millió dollárral járult hozzá. Az amerikai adomány része annak az öt évre szóló 500 millió dolláros hozzájárulásnak, amelyet Joe Biden elnök jelentett be 2023 áprilisban azon a klímaügyi találkozón, amelyen Luiz Inacio Lula da Silva elnök megismételte Brazília ígéretét, hogy 2030-ra eléri az erdőirtások teljes megszüntetését. Az Amazonas Alapot 2008-ban hozták létre, hogy adományokat gyűjtsön azaz amazóniai erdőirtás elleni küzdelemre. Az alap támogatja a megelőzést, a nyomonkövetést és a leküzdést, valamint a fenntartható fejlődést. Létrehozása óta 102 projektet finanszírozott, összesen 340 millió dollár értékben. Norvégia kezdetben 1 milliárd dollárt, Németország pedig 68 millió dollárt biztosított az alap számára, nemrégiben pedig Nagy-Britannia és az Európai Unió is jelezték hozzájárulásukat.


Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Neil Palmer/CIAT
Beágyazott vieó forrása: NASA

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló