Csúcstalálkozó az erdők védelme érdekében: valós eredmény nem született

Hír

írta: ecolounge
2023/11/04

A világ három legnagyobb esőerdőjének otthont adó régió október 27-én tartotta meg csúcstalálkozóját, és bár a felek megállapodtak abban, hogy az erdőirtás leküzdésében és a biológiai sokféleség megőrzésében együttműködnek, sajnálatos módon a találkozó nem vezetett a remélt eredményhez, konkrét szövetséget ugyanis nem kötöttek a létfontosságú szén-dioxid-elnyelők védelmére.

A három trópusi erdőmedence, az Amazonas és a Kongó régiója, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség ad otthont a szárazföldi biológiai sokféleség kétharmadának, és több mint egymilliárd embernek biztosít megélhetést. E térségek erdejei nagy mennyiségű CO2-t nyelnek el, így gyors pusztulásuk következtében a bolygót felmelegítő szén-dioxid szabadul fel, veszélyeztetve a globális éghajlati célokat is.

A 2021-es ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP26) a világ több mint 100 vezetője tett ígéretet arra, hogy 2030-ig megállítják és visszafordítják az erdőpusztulást és a degradációt. Akkor bár a szakértők üdvözölték a lépést, figyelmeztettek, hogy egy korábbi, 2014-es megállapodás egyáltalán nem tudta lelassítani az erdőirtást. A COP26 óta eltelt két év során újabb tanulmányok születtek, melyek bizonyították, hogy továbbra sem sikerült megállítani az erdők pusztulását.

A Kongói Köztársaság fővárosában, Brazzaville-ben megtartott három napos találkozón a trópusi erdőkkel rendelkező országok szakértői és döntéshozói megvitatták a közös prioritásokat az e hónapban megrendezésre kerülő ENSZ COP28 klímatárgyalások előtt. Megvizsgálták a különböző finanszírozási mechanizmusokat, amelyek segítségével a fejlődő országok megőrizhetik fontos ökoszisztémáikat. A konferencia mellékszála, hogy a Kongói Köztársaság az Európai Unióval kötött erdészeti partnerségre vonatkozó ütemtervet írt alá, melynek célja, hogy 2030-ig növelje a védett, helyreállított vagy fenntartható módon kezelt erdők területét, több erdészeti munkahelyet teremtsen, és megfékezze az erdőpusztulás mértékét.

"Rájöttünk, hogy az erők egyesítése elengedhetetlenül szükséges, és felismertük, hogy a három medence egyesítésére irányuló kezdeményezés egy elkerülhetetlen dinamika része" - mondta Arlette Soudan Nonault, a Kongói Köztársaság környezetvédelmi minisztere.

Bár a résztvevő országok felismerték az együttműködés fontosságát, a csúcstalálkozó sajnálatos módon nem vezetett a remélt hárommedencei szövetséghez. Az állam- és kormányfők abban állapodtak meg, hogy egy hétpontos tervben ki fogják dolgozni az erdők védelmének módjait.

A környezetvédelmi szervezetek - így például a WWF - szerint ez nem elégséges: "A WWF üdvözli a tudományos és technikai együttműködés, a szolidaritás és a három erdőmedencét átfogó kormányzás megerősítésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat. A csúcstalálkozó fontos mérföldkő volt a Kongó-medence számára, és a régió kormányai erőteljesen jelen voltak. További erőfeszítésekre lesz azonban szükség a három régió közötti konkrét együttműködés fokozásához, hogy elősegítsük az erdőirtás megállítására, a helyreállításra, valamint az erdők védelmére és fenntartható kezelésére irányuló tényleges fellépést." - áll a WWF közleményében.

A WWF sajtóközleményt adott ki, melyben a csúcstalálkozó kapcsán több szakértő véleményét is idézi:

Fran Price, a WWF globális erdészeti vezetője: "A trópusi erdők biológiai sokféleségben gazdagok, kulturális és gazdasági szempontból pedig világszerte jelentősek az emberek számára. Az erdőirtás és az erdőpusztulás azonban továbbra is veszélyezteti őket. A Három medence csúcstalálkozó jó kiindulópontot jelentett az erdők jövőjéről és az előttük álló kihívások kezeléséhez szükséges megoldásokról szóló fontos vitákhoz, de csalódottak vagyunk, hogy nem jött létre a három medence szövetsége, ahogyan azt reméltük... A jövőben fontos lesz mindhárom régió erőteljesebb képviselete és magas szintű vezetése, valamint strukturáltabb megbeszélések folytatása olyan témákról, mint például az erdőirtást kiváltó tényezők közös kezelése, a helyreállítás és a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása."

Dr. Martin Kabaluapa, a WWF Kongó-medencei igazgatója: "Bátorítóak számunkra a csúcstalálkozón tett kötelezettségvállalások. A három medence kormányainak most arra kell felhasználniuk ezt a megújult lendületet, hogy konkrét intézkedéseket hozzanak az erdők helyreállítása, a tudományos és technikai együttműködés megerősítése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása, valamint az éghajlati válság kezelésére irányuló intézkedések elfogadása érdekében. Ezek az erdők létfontosságúak több tízmillió őslakos és helyi közösség megélhetése és kulturális identitása szempontjából. A három medence országainak vezető szerepe kulcsfontosságú lesz annak biztosításában, hogy élhető bolygónk maradjon a jövő generációi számára."

Yustina Lina Dina Wambrauw, az indonéziai Pápua Állami Egyetem docense: "A trópusi esőerdők ökoszisztémáinak védelme a három medencében akkor lesz sikeres, ha a bennük élő őslakos népeket és helyi közösségeket főszereplőként bevonjuk. Az erdő számos őslakos nép és helyi közösség számára szent otthon, akik generációkon át fenntartható módon gazdálkodnak vele, hogy ott élhessenek. Az őslakos népek számára az erdő és a közösség összekapcsolódik, ezért népünk túlélése az erdő hosszú élettartamától, az esőerdő lombkoronájának teljes borításától, valamint az erdő által biztosított élelmiszerek és természetes gyógyszerek elérhetőségétől függ."

Venant Messe, az OKANI, egy kameruni őslakos népek szövetségének koordinátora: "Azért jöttünk erre a csúcstalálkozóra, hogy támogatást szerezzünk az őslakosok ősi földjeinek elismerése és átengedése érdekében. Minél több őslakos kapja meg a felelősséget ősi földjeik kezeléséért ezekben az erdőkben, annál jobb lesz az erdők megőrzése. Ezért egy mindenki számára előnyös partnerséget keresünk ettől a természetért küzdő koalíciótól, egy feltétellel; hogy elismerjék ősi földjeinket, és teljes joggal rendelkezzünk azok kezeléséről."

Marko Mahin, az indonéziai Dayak Tanulmányok Intézetének őslakos vezetője: "A trópusi esőerdők ökoszisztémái a három medence területén, beleértve olyan országokat, mint Kongó, Brazília és Indonézia, sikeresen helyreállíthatók és védhetők, ha az őslakos népeket és a helyi közösségeket bevonják a gazdálkodási folyamatba. A részvételhez az őslakos népek jogait hivatalosan el kell ismerni a törvényben, és el kell ismerni az erdőgazdálkodáshoz való jogukat, hogy képessé váljanak az ökoszisztémájuk fenntartható kezelésére."

Fontos megemlíteni, hogy a szervezet a csúcstalálkozót megelőzően elvárásokat tartalmazó dokumentumot tett közzé, amelyben erőteljes szövetségre, finanszírozásra és egyéb intézkedésekre szólította fel a feleket.


Forrás: Reuters, WWF
Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Ibama

 

forrás: Reuters, WWF

A rovat új hírei

Hasonló