Az éghajlatváltozás elleni fő védőbástyának számító Cerrado területén az erdőirtás növekszik!

Hír

írta: ecolounge
2023/12/05

Az erdőirtás 2022 augusztusától 2023 júliusáig 3 százalékkal, 11.022 négyzetkilométerre nőtt - derült ki az ország űrkutatási ügynökségének (INPE) kedden közzétett adataiból. A környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a 12 hónap alatt kiirtott terület 2015 óta a legnagyobb. Az erdőirtás 75 százaléka a Matopiba nevű régióban történt, ahol az utóbbi években megugrott a szójaültetés.

A Közép-brazíliai Cerrado Brazília területének egynegyedét foglalja el és az Amazonas esőerdővel szomszédos, így több brazil államon keresztül húzódik. A világ legfajgazdagabb szavanna jellegű tájegysége, melyet bokrok és alacsony fák jellemeznek. Napjainkban a térséget a növénytermesztés veszélyezteti, a kukorica, a szójabab, a szőlő, mangó és trópusi gyümölcsök termelése. A terjeszkedő mezőgazdaság már a szavanna növényzetének nagyjából a felét elpusztította, a terület nagy részét farmokká alakították át. A kormány adatai szerint tavaly már hétéves csúcsra emelkedett az erdőirtás, ami a veszélyeztetett fajok számára létfontosságú élőhelyeket pusztít el, és hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt szabadít fel, ami az éghajlatváltozást felgyorsítja. Cerrado-t gyakran hasonlítják egy fejjel lefelé álló erdőhöz, mivel növényei mélyen a földbe gyökereznek, és az általa elnyelt szén-dioxid miatt a klímatváltozás elleni fő védőbástyának számít.

Az erdőirtás azonban tavaly 2015 óta a legmagasabb szintre emelkedett, ami arra késztette a tudósokat, hogy riadót fújjanak. A tudósok szerint a pusztítás mértéke különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük, hogy Cerrado területének nagyjából a felét az 1970-es évek óta pusztították el, növénytermesztési valamint állattenyésztési célból.


Forrás: Reuters
Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Ibama

 

forrás: Reuters

A rovat új hírei