A délkelet-ázsiai gumigyártás okozta erdőpusztítás akár háromszor nagyobb, mint korábban azt feltételezték

Hír

írta: ecolounge
2023/10/24

Egy nemzetközi kutatócsoport figyelmeztetett, hogy a növekvő globális gumikereslet fokozza a természetes erdőkre nehezedő nyomást (erdőirtás, a talajromlás) és a biológiai sokféleség csökkenését elsősorban a globális termelés 90 százalékáért felelős Délkelet-Ázsia területein.

A kutatók a Nature folyóiratban közzétett tanulmányukban jelzik, hogy az erdőirtás szempontjából a gumigyártás alapját képező kaucsuk viszonylag a kisebb problémát jelenti, a többi fő erdészeti kockázatot jelentő árucikk hatásához képest: a szója és a pálmaolaj hétszer, illetve nyolcszor több erdőirtást okoz.

A trópusi erdőirtás mintegy 90-99%-a olyan globális árucikkek előállításához kapcsolódik, mint a marhahús, a szója, az olajpálma, a természetes gumi, a kávé és a kakaó. A célzott szakpolitikák és beavatkozások szempontjából alapvető fontosságú az egyes árucikkek természetes erdőkre gyakorolt hatásainak megértése. Azonban viszonylag kevés kivételtől eltekintve - leginkább az olajpálma és a szója - a legtöbb árucikk esetében nem állnak rendelkezésre műholdfelvételekből származó, közvetlenül megfigyelhető globális vagy regionális térképek. Ehelyett a nyersanyagspecifikus globális erdőirtást modellek és extrapolációk segítségével becsülik meg, nagyfokú bizonytalansággal (több mint ötszörös eltéréssel). A legszélesebb körben használt adatállományt egy "földmérleg" modell segítségével vezetik le, amely ugyancsak pontatlannak mondható.
A gumit egy trópusi fa (Hevea brasiliensis) latexéből állítják elő, és a gumiültetvények spektrális jellemzői hasonlítanak az erdőéhoz, így a természetes erdők gumiültetvényekké történő átalakulását az űrből nehéz azonosítani. Ráadásul a világ természetes kaucsuktermelésének mintegy 85%-át kisbirtokosok állítják elő, ami azt jelenti, hogy az ültetvények szétszórtan, gyakran 5 hektárnál kisebb területen találhatók, ami megnehezíti a műholdas felvételeken való felismerésüket vagy más formában történő rögzítésüket a nemzeti termésstatisztikákban.

A tanulmány szerint mindezeket figyelembe véve a természetes gumi erdőirtási hatásai rendkívül bizonytalanok, az új adatok pedig azt sugallják, az erdőveszteségek "jóval meghaladják" a korábbi becsléseket.

A tanulmány szerint 1993 óta több mint 4 millió hektárnyi erdő tűnt el a gumiültetvények miatt, ennek kétharmada Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában található. A régióban - beleértve Kína fő gumitermelő tartományait, Yunnan-t és Hainan-t - több mint 14 millió hektárnyi földterületet használnak gumifaültetvényekre, ami 2020-ban még "csupán" 10 millió hektár volt. A globális veszteség még ennél is nagyobb lehet, mivel a 20 évvel ezelőtti "gumiboom" idején létesített ültetvények nagy részét a 2011-es árzuhanást követően más célokra alakították át, azaz nem erdősítették az érintett területeket. A természetes gumit évente legalább 1 milliárd gumiabroncs gyártásához használják és a növekvő globális kereslet a termelő országokban a földhasználat átalakulását eredményezi.

A tanulmány elkészítéséhez 2021-ben feltérképezték a délkelet-ázsiai gumiültetvények kiterjedését a legújabb, Sentinel-2 műhold nagy felbontású képeinek felhasználásával (10 m-es térbeli felbontással), majd Landsat-felvételek és egy spektrális-időbeli szegmentáló algoritmus segítségével megvizsgálták, hogy korábban történt-e erdőirtás (ha igen, mikor). A Landsat-archívum lehetővé tette, hogy az 1990-es évek elejéig visszamenőleg nyomon kövessék az erdőirtást.

Az Európai Unióban a jövő év végén lép hatályba az a törvény, amely megakadályozza, hogy az áruimportőrök olyan árukat vásároljanak, amelyek hozzájárulnak az erdők pusztulásához. A törvény eredetileg a szójára, a marhahúsra, a pálmaolajra, a fára, a kakaóra és a kávéra vonatkozott, az uniós törvényhozók kérésére tavaly decemberben bővítették ki a gumira is.

A bírságok elkerülése érdekében az importőröknek információt kell szolgáltatniuk arról, hogy termékeik nem 2020 után, erdőirtással érintett területekről származnak. Tekintettel a gumiellátási lánc számos szakaszára és a gumigyártás szétszórt jellegére, a kereskedők és a gyártók számára nehéz pontosan meghatározni a gumi beszerzési területeit, és ellenőrizni, hogy nem történt-e erdőirtás. "A szabályok arra ösztönözhetik a vásárlókat, hogy a gumit a kevésbé bonyolult ellátási láncokkal rendelkező nagy termelőktől szerezzék be" - nyilatkozta a BBC-nek Antje Ahrends, az Edinburgh-i Királyi Botanikus Kert munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. "A Forest Stewardship Councilhoz hasonló szervezetek azon dolgoznak, hogy javítsák a globális termelés 85 százalékát kisbirtokosok nyomon követhetőségét, és biztosítsák, hogy terméküket el lehessen adni Európában" - mondta.
Jó példa erre a Forest Stewardship Council (FSC) tanúsítványa, amely új mérföldkőnek számít a gumiabroncsok fenntartható gyártásában. Az erdőgazdálkodási tanúsítása megerősíti, hogy az ültetvényeket úgy kezelik, hogy megőrizzék a biológiai sokféleséget, és előnyökkel járjanak a helyi közösségek lakói és a munkavállalók életében, biztosítva ugyanakkor a gazdasági fenntarthatóságot.

 


Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Amazônia Real
Beágyazott videó forrása: FSC

 

forrás: Reuters

A rovat új hírei