Rizsháncshamu a Goodyear abroncsokban

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/06/14

A vállalat a fenntarthatóságot szem előtt tartva rizsháncshamu felhasználásával készít gumiabroncsokat.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világ éves rizstermése meghaladja a 700 millió tonnát, a rizsháncs megsemmisítése pedig környezetvédelmi kihívást jelent. Emiatt, illetve a lerakókba jutó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a rizsháncs gyakran elégetésre kerül villamos energia előállításához. Noha ezt a hamut már évek óta használják szilika előállítására, csak a legújabb eljárások eredményeztek olyan magas minőségű szilikát, amelyet a gumiabroncsokban is fel lehet használni.

A Goodyear az elmúlt két év során akroni Innovációs Központjában vizsgálta a rizsháncshamuból származó szilikát, és azt találta, hogy az abroncs teljesítményére gyakorolt hatása megegyezik a hagyományos forrásokból származó szilikáéval. A Goodyear Tire & Rubber Company beszállítói megállapodást kötött a kínai Yihai élelmiszer- és olajipari vállalattal a rizsháncs hamujából nyert szilika szállítására. A Goodyear idén kezdi meg az így beszerzett szilika felhasználását a gumiabroncsaiban, amelyek gyártása a kínai Pulandianban található gyárban kezdődik és értékesítése is Kínába történik.

„A fenntarthatóság a Goodyear innovációs tevékenységének alapkövemondta Richard J. Kramer elnök vezérigazgató. „Ez az új szilika több szempontból is kedvező a környezetre nézve: csökkenti a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét; gyártása kevesebb energiát igényel; továbbá ennek segítségével még üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsokat tudunk előállítani” – tette hozzá.

A szilikát az abroncs futókeverékének szilárdítására használják. A korommal ellentétben – ami egy hagyományos szilárdító adalék az abroncsokban – a szilika csökkenti a gördülési ellenállást. Az alacsonyabb gördülési ellenállás pedig jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményez, emellett az abroncs húzóerejére is pozitív hatással lehet a nedves utakon.

A Yihai vállalattal megkötött megállapodáson túl a Goodyear további beszállítókkal is egyeztetéseket folytat. A megállapodások pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

A Goodyear „Zöld” gondolkodását jelzi a kukorica-alapú BioTred keverék 2001-es bevezetése, akárcsak az EU-s gumiabroncs-jelölési rendszer fejlesztésében játszott vezető szerepük, és a megújuló biomasszából készült abroncsuk jelenlegi fejlesztése.


A Goodyear a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártója.  A vállalat mintegy 67000 embert foglalkoztat a világon, a termékeit pedig 22 ország 50 létesítményében állítja elő.  Az ohiói Akronban és a luxemburgi Colmar-Bergben található két Innovációs Központjának célja: a legmodernebb termékek és szolgáltatások kifejlesztése, melyek meghatározzák az iparág technológiai és teljesítményi színvonalát. A Goodyear környezetvédelem iránti elkötelezettségéről szóló további információ a vállalat társadalmi felelősségvállalását bemutató aloldalán található.


forrás: webershandwick, goodyear.com, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Jön a pitypangalapú gumiabroncs

A Continental teszteli az első természetes, pitypanggyökérből előállított kaucsuk felhasználásával készült téli ...