A növényi kártevőknek és kórokozóknak kedvez az enyhe időjárás és az intenzív kereskedelem

Hír

2017/12/12

Az enyhe időjárás és az intenzív kereskedelem kedvező környezetet biztosít a növényi kártevőknek és kórokozóknak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) meghívására Budapesten 17 ország szakértői három napig tartanak eszmecserét a témában.

Ezt a folyamatot megállítani talán nem lehet, de a nemzeti növényegészségügyi intézmények legalább csökkenthetik a negatív következményeit. Ezen megfontolásból hívta össze 17 ország, köztünk hazánk, képviselőit a kormányzati, tudományos és a privát szektorokból az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Budapesten, hogy így is támogassa a határokon átnyúló együttműködéseket és a jobb felkészültséget.

A három napig tartó konzultáció során szó lesz az új növényegészségügyi veszélyekről és az arra adott lehetséges válaszokról.

A FAO szerint a növényegészségügyi kiadások évtizedek óta csökkennek világszerte, miközben a kórokozók és kártevők egyre terjednek.

Az úgynevezett invazív fajok megjelenése végzetes társadalmi, kulturális, gazdasági és környezeti hatással bírhat, veszélyeztetheti az élelmezésbiztonságot.

„Haszonnövényeink termelékenységét kockáztatjuk a növényi kórokozók és kártevők felszaporodásával” mondta Artur Shamilov, a FAO budapesti szakértője. „Egyes becslések szerint hozamuk akár 50 %-kal is csökkenhet.”

A most zajló találkozó alkalmat kínál az országok és szektorok közötti együttműködések kialakítására, ami nélkül nem létezhet hatékony fellépés a növényi kórokozók és kártevők ellen.

forrás: FAO

A rovat új hírei

Hasonló