Veszélyben afrika gabonatermelése? - Új kártevő jelent meg, melynek terjedését segíti a klímaváltozás

Hír

írta: ecolounge
2017/03/12

A klímaváltozással és az élénkülő kereskedelemmel érkező rovarok nagy veszélyt jelentenek a gabonatermésre. Az őszi sereghernyó rohamosan terjed Afrikában, és nagyon úgy tűnik, hogy nem fog megállni a kontinenshatáron.

Az afrikai országok válságtanácsot hívtak össze egy újonnan megjelent kártevő, az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) elleni harcra. A Közép- és Dél-Amerikában honos hernyó első példányait tavaly januárban találták meg a kontinens nyugati részén, és azóta legalább 12 országban terjedt el, 7-ben csak az utóbbi két hónapban. Az őszi seregmoly lárvaalakja több, mint százféle gabonára jelent veszélyt, és már eddig is legalább 290 000 hektárnyi termést pusztított el, hatalmas károkat okozva a kukoricában, kölesben és cirokban.

Mindegyik kártevő más ütemben terjedt, egyes lepkék és rovarok gyorsabban, évente 20 kilométeres sebességgel, miközben egyes baktériumok nem mozdultak a területükről. Általában azonban a kártevők 1960 óta évente 3 kilométerrel terjedtek tovább.

Kép forrása / Szerző: Donald Hobern

Nem tudni pontosan, hogy a rovar hogyan került Afrikába, de a megélénkült kereskedelmi forgalom és a klímaváltozás egyaránt közrejátszhatott a vándorlásában. A 2014-16-os időszak nagy szárazsága, melyet megnövekedett csapadékmennyiség követett, tökéletes körülményeket teremtett a kártevő (mint inváziós faj) elszaporodásához.

A szakértők szerint a kereskedelemmel és a klímaváltozással akár Európába és Ázsiába is átterjedhet. A tudósok most azt vizsgálják, hogyan viselkedik a hernyó nem eredeti környezetében és a rovarirtószerekkel szemben. A hernyó adatlapja megtekinthető itt.

Kép forrása / Szerző: Frank Peairs

 

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai