A Szegedi Vadaspark új barnamedve-bemutatója

Hír

írta: MTI
2015/03/30

A kifutót és az új tanösvényt, melyen a hazai erdők élővilágát ismerhetik meg a látogatók, múlt héten adták át.


Veprik Róbert igazgató elmondta, az állatkert látogatói között végzett felmérés szerint a medvét hiányolták a legtöbben - a válaszadók 45 százaléka - a gyűjteményből. A medvék családjából az Eurázsiában és Észak-Amerikában is őshonos barnamedve az, amely a mondák és mesék szinte állandó szereplőjeként a legközelebb áll hozzánk, ezért is esett erre a fajra a választás – tette hozzá a szakember.

A két 15-16 éves nőstény Spanyolországból először a Veresegyházi Medveotthonba érkezett, majd hosszas engedélyeztetési eljárás után kerülhetett a vadasparkba, ahol a szürke farkasokkal közös, új, tágas kifutóba került – közölte az igazgató.

Az új bemutatóhoz oktatási tevékenység is kapcsolódik: a kifutó oldalánál mesterséges barlangot alakítottak ki, melyben különleges ásványokat és csempészektől lefoglalt barlangi medve (Ursus spelaeus) állkapcsot is kiállítottak. A bemutatóhoz vezető sétaút mentén tanösvény készült, ezen haladva a hazai erdők élővilágáról kaphatnak képet a látogatók. Olyan fajokat ismerhetnek meg, mint az aranysakál, az európai vadmacska, az európai vidra, a holló, az uhu, a réti sas vagy a kígyászölyv.

Botka László (MSZP) polgármester az átadón arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben több mint egymilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Szegedi Vadasparkban uniós költségvetésből, önkormányzati forrásból és cégek, szponzorok felajánlásaiból. Ennek is köszönhető, hogy az állatkert korábbi éves százezres látogatottsága több mint duplájára nőtt, ezzel jelentősen hozzájárulva a város idegenforgalmának fejlődéséhez.

Az ország egyik legfiatalabb és legnagyobb területű állatkertjében a következő években újabb félmilliárd forintnyi fejlesztés kezdődik, elsőként egy orrszarvúház épül – jelentette be a politikus.

A rovat új hírei

Hasonló

Gondozója neveli a pingvinfiókát

Gondozója nevel egy pápaszemes-pingvinfiókát a Szegedi Vadasparkban. A néhány hetes madár átvészelte az első kritikus időszakot.

Hungarikum a föld alatt

A földikutyák a hazai fauna legkülönlegesebb és legveszélyeztetettebb emlősei közé tartoznak.