Lakásban nevelik a tigriseket

Hír

írta: MTI
2015/02/25

Az állatok másfél napos korukban kerültek a Xantus János Állatkert munkatársához.

Mint Uthy Piroska az MTI-nek elmondta, a tigriskölykök olyanok, mint a kisgyerekek: a nap 24 órájában figyelni kell az igényeikre. Uthy Piroska nem először nevel otthon kistigrist, így amikor az állatkert igazgatója megbízta a feladattal, tudta, hogy mire számíthat. Kihívást az jelentett, hogy ezúttal kettő kölyköt kapott. Úgy fogalmazott, olyan, mintha ikrei lennének.

Hanyag tigrisanya
Január 19-én három nőstény kölyök született Győrben, Magyarországon először. Az anyjuknak, Jázminnak a mostani volt az első ellése, másfél nap után, vélhetően a tapasztalatlanság miatt magukra hagyta őket, egy kölyök el is pusztult.

Uthy Piroska belvárosi, második emeleti társasházi lakásának nappalijában egy 150-szer 150 centiméteres ketrec a kölykök helye, ami tele van kispárnákkal és rongyokkal. Azt mondta, a szomszédok már megszokták, hogy időközönként "nem átlagos állatokat visz haza".

Az első két hét kritikus volt, kérdéses volt, hogy megmaradnak-e a kölykök. Különösen a kisebb, akire anyja ráfeküdt. Ő a hasfájósabb és jobban igényli a gondozó táraságát, akit most még mindkét kölyök anyjuknak tekint. Az első időszakban a fertőzések elkerülése végett Uthy Piroska szinte ki sem mozdult otthonából, még külön etetős ruhája is volt.

Tigrisélet a másodikon
Uthy Piroska úgy fogalmazott, hogy a tigriskölykök olyanok, mint a gyermekek: a nap 24 órájában figyelni kell az igényeikre. Az első napokon félóránként és óránként ettek, majd aludtak. Egyelőre még egy Németországból származó speciális tápszerrel cumisüvegből eteti őket, most már naponta hatszor 120 millilitert kapnak belőle. Húst először 4-5 hetes korukban ehetnek.

A gondozó keze tele van karmolásokkal, ami ilyenkor - elmondása szerint - természetes, mert a kölykök a karmaikat még nem tudják visszahúzni. Tapasztalata szerint négy-öt hónapos korukban kezdenek majd "durvábban" játszani.

Szerinte a kölykök addig lesznek nála, amíg igénylik a gondoskodást. A legutóbb hazavitt tigriskölyökre például fél éves koráig vigyázott. Elmondta, hogy az állatkert igazgatója egy időre próbálta tehermentesíteni, magához vette a két kölyköt, ám azok "kiharcolták maguknak az anyjukat": másfél nap után visszakerültek hozzá.

Tigrisovi
A napi menetrend a hétvégétől megváltozott. Az állatkert belvárosban található Füles Bástyájában egy "tigrisóvodát" rendeztek be a kölyköknek, ahol a látogatók megnézhetik, hogyan esznek, játszanak és alszanak. Ez azt jelenti, hogy minden reggel állathordozóba teszik a kölyköket, az állatkert egyik munkatársa pedig autóval elviszi őket a Füles Bástyába, ahol este hét óráig "tart a műszak". Az éjszakát ismét otthon, Piroskánál töltik.

Igényük egyelőre még nincs a mozgásra, de amikorra már lesz, kifutóba kerülnek az állatkertben. Az intézmény igazgatója korábban elmondta, hogy ez április körül lehet majd.

A kölykök most még 2-3 kilogrammosak. Másfél éves korukra, amikor már kifejlett egyedeknek számítanak, elérhetik a 200-250 kilogrammot is. A vadonban két éves korukban lesznek ivarérettek, fogságban ez három éves korukban következik be.

A természetben ritka
Hivatalosan még nem nevezték el őket, a gondozók Kimérának és Hérának hívják a két kölyköt. A végleges névadásba az állatkert látogatóit is szeretnék bevonni.

A kölykök apja, Raul 2012-ben került a győri állatkertbe. Tenyészprogram keretében egy évvel ezelőtt Görögországból érkezett anyjuk, Jázmin.

Magyarországon a győri állatkerten kívül csak a Nyíregyházi Állatparkban vannak fehér bengáli tigrisek.

A fehér tigris a bengáli tigrisnek egy színváltozata, természetben ritkán fordul elő. Jellemzően egész testüket krémes fehér szőrzet borítja, a csíkok szürkésfeketék vagy csokoládébarnák. Szemük színe világoskék, orruk rózsaszín.

A rovat új hírei

Hasonló

Száz bengáli tigris maradt

A korábban véltnél sokkal kevesebb, mindössze száz bengáli tigris maradt mára a bangladesi Sundarbans mangroveerdőben.

Állati géntérképezés

Tigris, oroszlán, hópárduc génjeit térképezték fel, hogy a veszélyeztetett fajok védelmét elősegítsék.

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

Egyszervolt állatok

Az egyensúly immáron megszűnt, a hatodik kihalási időszakban számos faj tűnik el végleg.