A világ legöregebb földicseresznyéje

Hír

írta: Admin
2013/11/05

Nem vitás, ez a fosszília jelenleg a rekordtartó, hiszen korát 52,2 millió évesre becsülik!

Az 52,2 millió éves kövületre a fosszíliákban gazdag argetninai Laguna del Huncóban bukkantak rá - tudósított a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Amerikai Földtani Társaság denveri kongresszusán elhangzott előadásról. Peter Wilf, a Pennsylvaniai Egyetem ősnövénytan-kutatója csodálkozott, hogy a több mint tízezer összegyűjtött lelet között csak egyetlen mexikói földicseresznye van.

A megkövesedett tomatillo - spanyol neve ellenére - nem paradicsom, de még csak nem is cseresznye. Egy ősi zöldségről van szó (rendszertani nevén Physalis), amelynek összelapult kövülete nagyon hasonlít modern leszármazottjához. Sötét gyümölcsét papírszerű héj védi, mint a mai földicseresznye esetében. A 23 milliméter széles kövület héja abban is emlékeztet a modern földicseresznyére, hogy csészéjén hosszanti irányban öt nagyobb és öt kisebb borda látható. A mexikói földicseresznyét a paradicsommal és a padlizsánnal együtt a burgonyafélék családjába sorolják, és mind az új lelet, mind a genetikai elemzés arra utal, hogy ez a növénycsalád Dél-Amerikából származik, és sok változata is ott alakult ki.

Dél-Amerikában eddig csak a növénycsalád megkövült magjai kerültek elő, a növényi fosszíliák többségét Európában találták meg. Az eddig fellelt legkorábbi, magnál nagyobb dél-amerikai paradicsomkövület is csupán 16 millió éves.

"Az egész burgonya-paradicsom-padlizsán család legrégibb nyomát találtuk meg, és a lelet bizonyítja, hogy a növénycsalád dél-amerikai eredetű. A felfedezés a borgonyafélék evolúciós történetének kezdetét is lényegesen korábbi időpontra helyezi" - hangsúlyozta előadásában Peter Wilf.


Kép forrása: psu.edu / Peter Wilf

 

forrás: livescience.com, MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.

Nyolcvanmillió éves gyík

Mintegy nyolcvanmillió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen óvilági gyíkfaj megkövesedett maradványait fedezték fel.