Elsüllyedt erdők a világban

Magazin

írta: ecolounge
2019/12/31

A víz felszínére törő fák látványa Hazánkban is megszokott, amikor a medrükből kilépő folyók elárasztják az ártéri erdőket. Vannak azonban a Földön olyan erdők, amelyek nem csak időszakosan kerülnek víz alá. A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.


Elmerült tűlevelűek tava

A közép-ázsiai Tian Shan hegységben 2000 méteres tengerszint feletti magasságban található a Kaindy tó. A négyszáz méter hosszan elnyúló tó geológiai értelemben fiatalnak számit, egy 1911-ben bekövetkezet földrengés során, a hatalmas mészkőhegység megcsúszásának eredményeként jött létre. Az egykori fenyvesből mára csak elsüllyedt vitorlások árbocaira emlékeztető fatörzsek maradtak meg. A fák ugyan elpusztultak, azonban számos organizmus számára biztosítanak élőhelyet a víz felszíne alatt és felett.


A világ legnagyobb víztározója

Számtalan élettelen fát rejt a ghánai tó, a világ legnagyobb mesterséges állóvize, amelynek felülete 8 500 négyzetkilométer. A Volta-folyóra helyezett Akosomba duzzasztógát megépítésekor 1961 és 1965 között 14 millió köbméter fa került víz alá. Az építkezés miatt 78 ezer embert és kétszázezer állatot kellett áttelepíteni. A valaha itt élt fáknak már csak az emléke maradt. A pusztulás nem csak a levegő oxigéntartalmát változtatta meg, hanem a víz ökológiai egyensúlyát felborítva a mai napig veszélyezteti a víz halállományát.

 

Elsüllyedt falu Erdélyben

A Gyilkos-tó néven ismert Lacul Bezid a Kis-Küküllő egyik bal oldali mellékfolyóján lévő mesterséges állóvíz. Kristálytiszta vízében ma is láthatóak a Bözöd falu romjai. A település egy áradáskor került víz alá. A tavat azóta, árvízvédelmi okok miatt gáttal vették körül. Azépítést 1975-ben kezdték meg, majd 1992-ben fejezték be. Napjainkban az elárasztott magyar településből csupán a templomtorony, és néhány segélykérő kézként égbe nyúló fatörzs maradt.


Texas mocsárerdeje

A Caddo-tó titokzatos látványa merőben eltér az elsüllyedt erdők sivár képétől. A texaszi erdő zöldellő lombkoronái fokozzák a hely misztikumát. A Föld legnagyobb ciprus erdejének egyes egyedei már az 1000 éves kort is elérték.


Kampong Pluk az úszó erdő

Kambodzsa egzotikus tájain létezik egy erdő, amelynek kusza gyökerei a víz alatt rejtőznek. A elárasztott dzsungel a mangrove mocsárban különleges, vadon élő állatoknak ad otthont, mint például a rákevő makákóknak. Az itt élő emberek a természettel harmóniában élnek, 6-7 méteres magasságban a föld felett, bambuszból készült cölöpökre szerelt házakban laknak.


Képek forrása: 1. flickr.com / Mauro Gambini; 2. commons.wikimedia.org / Jonas Satkauskas; 3. commons.wikimedia.org / Eggi; 4. commons.wikimedia.org / KeFe; 5. flickr.com / Charlie Llewellin;  6. commons.wikimedia.orgGreg Willis

 

A rovat új hírei

Hasonló