Alszanak-e téli álmot a mókusok? - 8 érdekes tény a vörös rágcsálókról

Hír

2020/11/09

A városi parkokban is gyakran látni mókusokat, ahogy ágról ágra ugrálva meglátogatják a madáretetőket. Sokan azt gondolják, téli álmot alszanak, pedig a közhidelemmel ellentétben nem vackolják el magukat télire. Cikkünkben ilyen tévhiteket és érdekességeket gyűjtöttünk össze az európai mókusról (Sciurus vulgaris).

1. Nem alszanak téli álmot

Sokan úgy gondolják, ősszel a mókusok elvackolják magukat és csak tavasszal ébrednek fel, pedig télen is ugyanolyan aktívak, mint nyáron. A tévhitre az adhat okot, hogy a mókusok általában odvakban alakítanak ki élelmiszerraktárakat. Nagyon rossz idő esetén valóban elbújnak pár napra, és csak táplálékért bújnak elő.

2. Nem odúban alszanak

Ahogy fentebb írtuk, a mókusok nem „lakásként” használják az odvakat, csupán a táplálékukat rejtik el ott az ínségesebb időkre. Odúban aludni egyébként is igencsak veszélyes lenne, ugyanis a mókusok egyik legnagyobb természetes ellensége, a szintén fákon élő, és ügyesen mozgó nyuszt éjszaka indul vadászni.

3. Fészket raknak

A mókusok rendkívül okos megoldást találtak arra, hogy elkerüljék a nyusztok támadását: a fa tetejére, a legvékonyabb ágakra építenek fészket. Egy nyuszt kétszer nehezebb egy mókusnál, így amikor mászni kezd a fészek felé, az ágak megmozdulnak, felriasztva a mókust, így az időben el tud menekülni.

4. Igazi mesterművet építenek

A mókusok nem egyszerű fészket építenek: először is van egy vastagabb gallyakból álló burkolat (ez a szarkafészekre hasonlít), ebbe kívülről leveles ágak kerülnek, a belsejét pedig hársfahánccsal illetve mohával vagy fűvel bélelik ki. Igazán vicces látvány, amikor egy mókus háncsot gyűjt: száraz hársfaágakat keres, egy helyen megsérti a kérget, majd éles fogaival megragadva, hátrafelé tolatva hámozza meg az ágat. A fészek átmérője átlagosan 40 cm, a belső területé kb. 15 cm. Néha egyébként varjúfélék elhagyott fészkeit alakítja át.

5. Ugróbajnokok

Alig lehet szemmel követni, ahogy ágvégről ágvégre vetik magukat. Mindig felülről lefelé ugranak, és 4–5 méter távolságot is képesek átugrani, ám ha a fa csúcsáról indulnak, még ennél is messzebb jutnak. A földön kb. 50 centis ugrásokra képesek. Ehhez mérten a látása is igen jó, nagy látótérrel rendelkezik, színlátása is fejlett. Látásuk mellett rengeteg ún. tapintószőrük van, melyek hosszúak és érzékenyek, előfordulnak a mellső mancsán, hasán és faroktövénél is.

6. Nem jó nekik az enyhe tél

A klímaváltozás hatásaként egyre enyhébbek az európai telek. Azt gondolhatnánk, a mókusoknak jót tesz, ha nincsen kemény tél, azonban hosszú távon ez kedvezőtlen számukra. Egy fenyvesben élő mókus ugyanis átlagosan 100-150 erdei fenyőtobozt fogyaszt el naponta, és bár ez soknak tűnik, a mínusz 15-20 fokos hidegben hamar letornásszák (egy toboz kb. 0,2 grammnyi hasznos eleséget tartalmaz). Azonban enyhe tél esetén jóval kevesebb kalóriát képesek elégetni, így meghízottan várják a tavaszt, ami miatt nehezebben menekülnek el a ragadozók - így a nyuszt és a héja - elől.

7. Sok nevük van

Mókusok szinte a világ minden táján élnek. Nálunk az európai mókus (Sciurus vulgaris) elterjedt, hívják vörös mókusnak vagy közönséges erdeimókusnak is, a népnyelv pedig cibókaként, evetként vagy kelempájsz madárként is ismeri.

8. Van, ahol megeszik őket

A mókus húsát még ma is fogyasztják az emberek. Az Egyesült Királyság egyes üzeletiben még manapság is kapható mókushús. (Egyébként az országban a keleti szürkemókus  szinte teljesen  kiszorította élőhelyéről az európai mókust. Csak Skóciában maradt egy kis kolónia.)


Képek forrása:
Wikipedia, Szerző: Hernán De Angelis
Wikipedia, Szerző: Huhu Uet

A rovat új hírei

Hasonló