Fontos a vadállatok téli etetése

Hír

2021/01/15

A téli madáretetés fontosságáról sokat hallani, azonban a vadállatok téli takarmányozása is nélkülözhetetlen. Ez azonban rendkívül komoly, hozzáértést igénylő feladat. Magyarországon ezt a vadászok végzik el több hónapon keresztül.

Magyarországon a vadállatok etetéséért a vadászati társaságok felelnek; a fővadászok egyik feladata a vadgazdálkodás során biztosítani az egyensúlyt az állatvilág és a növényvilág között a saját területükön, így ellenőrzik a vadetetést is. A vadgazdálkodók, a vadászatra jogosultak tehát sokat tesznek azért, hogy a vadállomány átvészelje a tavaszig még előttünk álló hideg hónapokat.

A vadállomány etetése tájegységenként változó, mivel Magyarország mezőgazdasági kultúrája nagyon változatos, és a vadak sokféle élelmet megtalálnak a határban. Ahol kedvezőtlenebbek a mezőgazdasági körülmények, ott sokkal nagyobb a vadetetés jelentősége. Magyarországon 52 vadgazdálkodási tájegység található, ezek mindegyike élén egy tájegységi fővadász áll, ők szervezetileg az Agrárminisztériumhoz tartoznak.

Az etetés azonban nem csak azért fontos, hogy az állatok túlvészeljék a telet, hanem mert így a vadak egy helyhez kötődnek, koncentrálódnak, ezzel pedig csökken pl. a rágáskár, nem tévednek "rossz helyre" élelmet keresve. Ahol ennek esélye nagyobb, ott általában nagyobb mennyiségű élelmet helyeznek ki a vadak számára.


Hogyan zajlik az etetés?


A téli takarmányozás időszaka általában 100-120 napi tart (nagyjából decembertől márciusig) függően attól, milyen az időjárás. Azonban az állatokat már októbertől elkezdik az etetőhelyekre szoktatni.
Az etetés nem kis munka, napi felügyeletet igényel. A rőtvadak szénaadagját pl. az állatok napi szükségleteihez igazítva kell kihelyezni. A vaddisznóknál más a helyzet: náluk csak akkor kell rendszeresen etetni, ha a makktermés gyenge, vagy túl magas a hótakaró, ezért a vaddisznók nem jutnak hozzá az élelemhez.
Az apróvadak se maradnak ki a jóból, az ő téli etetésük is fontos. Ennek során ráadásul az állatokat - pl. fácánokat - olyan helyhez lehet kötni, ahol nagyobb biztonságban vannak a ragadozóktól és az időjárás viszontagságaitól.

Hátrányok


A téli vadetetésnek lehet negatív hatása is, például az állatok túlságosan függeni kezdenek a mesterséges etetéstől. Az egy helyre tömörülő állatok között könnyebben terjednek a betegségek és a paraziták, és a takarmányért olykor versengeni, harcolni kezdenek, veszélyeztetve testi épségüket. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a feladatot szakemberek lássák el, és folyamatosan felügyeljék a vadállományt.

Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Hajotthu


forrás: MTI, nak.hu

A rovat új hírei

Hasonló