Az argentin forgó sziget rejtélye

Hír

írta: ecolounge
2016/09/25

Sergio Neuspillerm filmrendező különös jelenségre lett figyelmes, amikor forgatási helyszínt keresett készülő filmjéhez. Argentína északkeleti csücskében, a Parana folyó deltájában található mocsaras vidéken egy szinte tökéletesen kör alakú, forgó szigetre bukkant. Mivel a helyiek körében sok legenda kering a szigetről, és van, aki természetfölötti erőket és földönkívülieket sejt a különös jelenség mögött, a rendező úgy döntött, dokumentumfilmben jár utána a sziget tikának. A film finanszírozására a rendező a Kickstarteren indított kampányt, és kutatókkal - biológusokkal, geológusokkal (sőt, ufológusokkal) - együtt szeretné feltárni a nehezen megközelíthető sziget rejtélyét.

A „Szem”-nek nevezett szigetecske egy feltehetően főleg növényi maradványokból álló, 118 méter (130 yard) átmérőjű képződmény, mely a 34°15'07.8"S 58°49'47.4"W koordináták alatt található.

A rotálódó képződmény körül található víz igen tiszta és hideg, ami szokatlan a térségben, maga a szigetecske pedig olyannyira tökéletes körnek tűnik, hogy egyesek szerint azt nem is a természet alkotta. Az UFO rajongók meg vannak győződve arról, hogy a forgó terület alatt egy földönkívüli bázis található. :)

Hasonló jelenségek egyébként, bár ritkán, de másutt is előfordulnak, eddig főként folyókon figyeltek meg forgó jégtáblákat (videók lentebb). Valószínűleg itt is egy víz alatti áramlat okozza a rotációt, az pedig hogy a sziget nem süllyed el, minden bizonnyal a talaj összetételének köszönhető (az eddigi megfigyelések szerint a mocsaras környezetével ellentétben, talaja kemény, szerkezetében is eltérő). Egy kérdőjel persze továbbra is akad, a szinte tökéletes kört formáló alakja.

 

Forgó jégtábla


Forgó sziget Namibiában


forrás: gearthblog.com, kickstarter.com, dailymail.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló

Egy tömeggyilkos a középkorból

Tudósok úgy vélik, megtalálták azt a vulkánt, amelynek a kitörése még több ezer kilométerrel odébb is emberi életeket ...