Rejtélyes tengeri emlősök

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/06/17

Hogyan képesek a tengeri emlősök akár egy óránál tovább is visszatartani a lélegzetüket?

A válasz a myoglobin, amely a gerincesek, és szinte minden emlős izomszöveteiben megtalálható, vas-és oxigén-kötő fehérje komponens, nevezhetjük oxigénraktározó proteinnek is. A tudósok ezt a fehérje komponenst tanulmányozták.

Kutatásaik során rájöttek, hogy a bálnák és a fókák esetében a myoglobin nem lekötött, ami képessé teszi őket arra, hogy hatalmas mennyiségű oxigént raktározzanak el úgy, hogy közben az nem "tömíti el" őket, köszönhetően a myoglobin koncentrációjának. A borjúfókák például 30 percig tudják visszatartani a lélegzetüket, eközben teljes nyugodtsággal alhatnak a víz alatt.

Hogyan voltak képesek folyamatosan növelni a protein koncentrációját úgy, hogy közben nem veszítettek a működése hatékonyságából?
A titok az - mondta Dr. Berenbrink, a kutatás vezetője, - hogy a tengeri emlősök myoglobinja pozitív töltésű.

Ez a felfedezés akár az egészségügyet is segítheti. Képzeljünk el egy olyan oxigénszállító folyadékot, amit vészhelyzet esetén alkalmaznának kórházakban olyan helyzetekben, amikor nincs lehetőség vérátömlesztésre. A célt elérni persze nem lesz könnyű, de folytatják a kutatásokat.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Morningdew

 

forrás: Science, wiki

A rovat új hírei

Divat szerint csiripelnek a madarak

A madárénekek is divatszerűen változhatnak - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet ...

Hasonló

Az argentin forgó sziget rejtélye

Sergio Neuspillerm filmrendező különös jelenségre lett figyelmes, amikor forgatási helyszínt keresett készülő filmjéhez. ...

Magyar Ámbráscet Expedíció

2011 májusában egy magyar expedíció indult, hogy tudományos szempontból, testközelből vizsgálja a világ legnagyobb ragadozóját.

A rovat legolvasottabbjai

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.