Beépítés és fakitermelés veszélyezteti a bolgár világörökségi helyszínt

Hír

írta: WWF
2016/11/21

A bolgár Pirin Nemzeti Park hamarosan felkerülhet az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listájára. A nemzeti park legújabb kezelési terve a beépíthető területet a jelenlegi mérték 12,5-szeresére növelné meg, továbbá a nemzeti park mintegy 60%-át szolgáltatná ki gazdasági célú fakitermelési munkálatoknak. A WWF a bizonytalan bolgár politikai helyzetre hivatkozva még sürgetőbbnek érzi a hathatós cselekvést.

A múlt vasárnapi bolgár elnökválasztáson bekövetkezett ellenzéki győzelmet követően, a jelenlegi miniszterelnök, Bojko Boriszov bejelentette maga és kormánya lemondását. A lemondás elfogadásáról a napokban kell szavaznia a parlamentnek, de ezzel párhuzamosan tovább halad a Pirin Nemzeti park új kezelési tervének elfogadtatása, hacsak a jelenlegi vagy az ideiglenes ügyvivő kormány vissza nem vonja azt.

"Ezért fontos mihamarabb lépnünk annak érdekében, hogy megakadályozzunk egy minden szempontból káros beruházást ezen a sérülékeny természeti területen" - magyarázza el a helyzetet Vesselina Kavrakova, a WWF Bulgária igazgatója.

A Pirin Nemzeti Park páratlan szépségű hegyvidéki fenyvesei adnak otthont a Balkán-félsziget talán legidősebb famatuzsálemének, az 1300 éves balkáni páncélfenyőnek (Pinus heldreichii) is, mely a terület felfedezője után a "Baikushev fája" nevet kapta. Emellett a páratlanul gazdag növény- és állatvilággal rendelkező terület a barnamedve, a szürkefarkas és a zerge otthona, illetve 159 madárfajé is.

A Bansko és Dobrinishte települések közelében már működő síterepeket az UNESCO 2010-ben már kizárta a világörökségi területből. Ahhoz, hogy ezeket a síközpontokat megépítsék, több mint 160 hektárnyi erdőterületet kellett letarolni, köztük 120-300 éves fákkal rendelkező őserdőket is.

"Nemzeti törvényeknek, Európai Uniós természetvédelmi irányleveknek és nemzetközi egyezményeknek kellene szavatolniuk, hogy ne mehessen ismét végbe hasonló, vagy ennél is drámaibb pusztítás, miközben két újabb síközpont épül, egy pedig jelenlegi területét növelné meg. A folyamat engedélyezése egyet jelentene azoknak a világörökségi szabályoknak a megszegésével, amelyek betartására a bolgár kormány felelősséget vállalt. Csupán hetek állnak rendelkezésünkre, hogy megállítsuk az új kezelési terv elfogadását, amely utat engedne az újabb erdőirtással járó építkezéseknek " - teszi hozzá az igazgató.

A WWF bolgár irodája éppen ezért a múlt héten indította el petícióját, amelyben az átmeneti helyzetben lévő kormányt sürgeti, hogy mihamarabb tegye meg a szükséges lépéseket a Pirin világörökségi és Natura 2000 védettségű helyszín védelméért és gátolja meg az egyetemes értékű természeti terület beépítését és további kizsákmányolását.

A petíció elérhető itt.

 

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló