Bátaszék tölgye lett az Év Fája

Hír

írta: ecolounge
2015/11/21

Hat hétig tartó online szavazás után, szoros küzdelemben nyert Bátaszék tölgye az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát melynek érdekes története van. Idén több mint 60 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki 15 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét szeptember 7. és október 18. között. Az Év Fája címet idén lelkes küzdelem után Bátaszék legöregebb fája, egy molyhos tölgy nyerte, 6424 szavazattal. A Hős Fa címet a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa kapott ajándékot a díjkiosztón. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, és egy érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá: minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon. A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
1. Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, az öreg tölgy - Bátaszék (Tolna) - 6 424 szavazat
2. Balkányi mamutfenyő – másfél évszázad tanúja - - Balkány (Szabolcs-Szatmár-Bereg) - 6 147 szavazat
3. A Mesefa - Ács (Komárom-Esztergom) - 1 675 szavazat
4. A körbeépített győri vadgesztenyefa - Győr (Győr-Moson-Sopron) - 1 358 szavazat
5. Marosi Matuzsálem - Deszk (Csongrád) - 1 357 szavazat
6. A hédervári Árpád-tölgy - Hédervár (Győr-Moson-Sopron) - 870 szavazat
7. Nyergesi Vadkörtefa - Nyergesújfalu (Komárom-Esztergom) - 832 szavazat
8. Komlói öreg tölgy - Komló (Baranya) - 689 szavazat
9. A somogysárdi Ginkgo Biloba - Somogysárd (Somogy) - 492 szavazat
10. Kóspallagi Tűzoltófa - Kóspallag (Pest) - 418 szavazat
11. Az Év Fája egy óvodában - Békés (Békés) - 304 szavazat
12. A kápolnai három hársak - Kápolna (Heves) - 295 szavazat
13. Az óriás makkfa - Böhönye (Somogy) - 259 szavazat
14. Védett keleti platánfa - Tunyogmatolcs (Szabolcs-Szatmár-Bereg) - 258 szavazat
15. Igaz történet egy óriás fehér fűz kegyeleti jelkép szerepéről - Budapest - Újpalota - 154 szavazat

Az Év Fája a facebookon
Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.
Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A nemzetközi versenyt az  Environmental Partnership Association (EPA) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Varga-Erdőmester Kft., a Szabad Föld, a Kenderkóc webáruház, az Ecolounge és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.

 

forrás: evfaja.okotars.hu

A rovat új hírei

Hasonló