5 különleges fa a nagyvilágból

Magazin

írta: ecolounge
2013/12/20

A fák régi korokról mesélnek, számos legenda fűződik hozzájuk. Ezért is érezzük különlegesnek őket. Most - a teljesség igénye nélkül - egy csokorba szedtünk közülük néhány igazán rendkívülit.

Baobab fa, az élet szimbóluma (Madagaszkár)
A baobab fa (más néven majomkenyérfa) körül számtalan arab és afrikai legenda kering. A teremtés hajnalán az első teremtett fa volt, majd őt követte a kecses pálmafa. A baobab fa meglátva a pálmafa sudár termetét sírásba kezdett, hadd legyen ő is magasabb. Később észrevette a tűzvörös juharfát gyönyörű virágaival, és azon nyomban elöntötte az irigység, a fügefa láttán pedig gyümölcsökért fohászkodott. Megelégelvén ezt az istenek, dühükben fogták a baobab fát, kitépték a földből, és fejre állítva újraültették. A legenda szerint ezért néz ki úgy a fa, mintha a gyökerei az égbe merednének. A baobab fa duzzadt törzsében, ágaiban tárolja az esős évszakban hullott csapadékot. Termésének húsa cukortartalmú, az ember számára is ehető. Sok zsírt tartalmazó magja szintén fogyasztható. További különlegessége, hogy a virága éjszaka nyílik. A fa Madagaszkáron őshonos, a legöregebb példány számítások szerint nem kevesebb, mint 6000 éves!

Banyan fa, az örök élet szimbóluma (Angkor)
A banyan fa hindu kereskedőkről kapta nevét, akik a fa alatt kötöttek üzletet egymással. A hindik, illetve a buddhisták is úgy vélik, hogy legfőbb szellemi vezetőjük Buddha, egy banyan fa alatt világosodott meg, talán ezért is tartják az örök életet szimbólumának. Különleges törzse körbefon mindent, ami az útjába esik, majd a fölbe hatol. Az egyik leghíresebb darabja Angkorban található, korábban külön cikkben is foglalkoztunk a "Nagy" Banyan fával.

Tenere fája, a karaván utak jelképe (Niger, Afrika)
Egyúttal a világ legmagányosabb fája is. 400 kilométeres körzetében rajta kívül másik fa nem maradt meg a sivatagban. 1973-ba pusztult el, amikor is egy részeg kamionsofőr nekihajtott és kidöntötte. Ez a fa volt az utolsó abból a facsoportból, amely még abban az időszakban nőtt, mikor a térség felett még kevésbé száraz klíma uralkodott. Tenere fájának gyökere igen mélyre nyúlt a talajba, a vizet 33-36 méter mélyről nyerte. Sokan csodaként tekintettek a fára, és a tényre, hogy éveken keresztül a tevekaravánok érintetlenül hagyták leveleit. A fa jelenleg Nigéria Nemzeti Múzeumában található.

„Kápolna” tölgy, a vallási emlékmű (Allouville-Bellefosse, Franciaország)
A kápolna tölgy Franciaország leghíresebb fája. Fa, épület, és vallási emlékmű is egyben. 1669 egy lelkész elhatározta, hogy kápolnát épít az 500 év körüli tölgyfába, amibe korábban egy villám vájt mélyedést. Azóta a fa bizonyos részei elkorhadtak, koronája pedig évről évre zsugorodik. A fa kérgének egy része zsindelyekkel van bevonva annak érdekében, hogy a további pusztulást megakadályozzák. Valószínűleg nemsokára elkorhad, de szimbólumként tovább él majd.

Gödöllői mesebeli vén vackor, az Év fája verseny nyertese, a nagy túlélő (Magyarország)
Magyarországról az Év fája verseny idei nyertesét mutatjuk be. A terebélyes fa a Szent István Egyetem Botanikus Kertjében áll, és személyében az ország legöregebb és legnagyobb vadkörtefáját tisztelhetjük. Az óriás túlélte a szabadságharcot, akárcsak a huszadik század vérzivataros éveit. A versenyről korábban már beszámoltunk programajánló rovatunkban.


Képek forrása:

Baobab fák / Szerző: Bernard Gagnon
Banyan-fa
Tenere fája / Szerző: Michel Mazeau
"Kápolna" tölgy / Szerző: Ji-Elle
Vackor / Szerző: Takács Gábor

A rovat új hírei

Hasonló

Mit üzennek az emberek a fáknak?

Az önkormányzati projekt kinőtte magát, a melbourneiek annyira fellelkesedtek az ötleten, hogy a fák több ezer üzenetet kaptak a ...

Szavazz az év fájára!

Elindult a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig.