Denevérkölykök ezrei pusztulhattak el a hőségben

Hír

írta: ecolounge
2018/01/15

Állatmentő önkéntesek küzdöttek a melegtől kimerült "repülő rókák" megmentéséért egy héttel ezelőtt, amikor is Sydney volt a Föld legforróbb városa.

Voltak kölykök, amelyek a fán lógva pusztultak el, több száz a talajra zuhanva - mondta a Help Save the Wildlife and Bushlands in Campbelltown nevű jótékonysági szervezet egy szóvivője.

A 47,3 Celsius-fokos forróságban a fáradhatatlan önkéntesek fecskendőkkel igyekeztek folyadékot juttatni a fiatal emlősök szervezetébe, hogy megakadályozzák a kiszáradásukat.

"Főként a legfiatalabb repülő rókák vesztek oda százával. A tetemek összeszámlálásakor derül majd ki, hogy akár ezrek is elpusztulhattak. A kifejlett állatok árnyékot kerestek távolabb, a kölykök így egyedül maradtak" - mondta a szóvivő.

"Valójában elevenen megfőttek. A hőség az agyukat forralta fel annyira, hogy a viselkedésük zavarossá vált" - magyarázta Kate Ryan, a szervezet denevérszakértője.

A repülő rókát (valódi neve repülőkutya), Ausztrália legnagyobb denevérét a "sebezhető fajok" közé sorolják és a helyi törvények védik. A széles körben elterjedt faj (pontosabban fajcsoport, amely a Pteropus poliocephalus névre hallgat) az indonéziai szigetvilágban és Ausztrália északi részén, elsősorban esőerdőkben, bambuszerdőkben és partmenti mangrovemocsarakban él. Kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb. A nappalt a mangrovefák lombozatában függeszkedve alvással tölti. Kolóniái olykor meglepően nagyok, néha 30.000 állatból is állhatnak. Olykor más repülőkutyafajokkal vegyesen alakít ki pihenőkolóniát. Tápláléka nektárból és vadon termő gyümölcsfélékből áll, de olykor haszonnövények gyümölcsét is fogyasztja, mindenekelőtt a mangó, és a füge a kedvence. Este nagy csapatokban hagyják el alvóhelyüket, hogy táplálkozni induljanak. Akár 50 kilométeres távolságba is elrepülnek táplálék után kutatva. Körülbelül 15 évig él (további infó róla itt).


Kiemelt kép és második forrása: Help Save the Wildlife and Bushlands in Campbelltown
Harmadik kép: Wikipedia

 

forrás: MTI, Wikipedia

A rovat új hírei

Hasonló