A bőregerek védelmében

Hír

2017/10/10

Szolnok után Debrecenben is sikeresen megrendezésre került a denevér nap rendezvény, melynek célja a denevéreinkre leselkedő veszélyekre való figyelemfelhívás volt. Egy egész nap, mely csak a denevérekről szól.

A természetben, barlangokban és odvas fákban, repedésekben találnak búvó- és szaporodóhelyet denevéreink. Az évtizedekkel ezelőtt megépített paneltömbök egy új életteret nyitottak meg számukra is.

2020-ig a tervek szerint minden panelházat be kell szigetelni, mely környezetvédelmi szempontból támogatandó, de ezzel kiszorítjuk a denevéreinket otthonaikból. Elengedhetetlen tehát, hogy a számunkra is oly hasznos denevérek ne tűnjenek el városainkból, hanem gondtalanul tudják élni továbbra is mindennapjaikat. Egy ilyen megoldás a denevérodúk kihelyezése és a turisztikai látványosságnak is beillő denevértorony biztosítása.

A probléma miatt összefogott négy szervezet (Tiszatáj Közalapítvány, Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság), hogy Közös Ügyként hívják fel a figyelmet az épített környezetben található denevéreink védelmének fontosságára! Több, mint egy tucat híres nemzetközi, hazai zöld szervezet is jelen volt 2017. október 4-én, szerdán a Debreceni Egyeteme Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar aulájában, ahol az egység erejével mutatták meg az ügy fontosságát. Az érdeklődők olyan dolgokat is megtudtak a denevérekről, melyre nem is gondoltak volna.

Játékos, érdekes, és komoly denevéres feladatokkal készültek a szervezők. Gotham City pár órára őrizet nélkül maradt, ugyanis Batman várta a bejáratnál a kíváncsi érdeklődőket, majd segített eligazodni a programok között. A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület jóvoltából a fiatal gyermekek vagány denevéres arcfestést kaptak, míg a komolyabb érdeklődők a kézműves sarokban tehették próbára ügyességüket, miszerint hogyan kell készíteni denevért gesztenyéből, wc papír gurigából, tojástartóból, vagy épp papírtányérból. Nemzetközileg is elismert denevérkutatók által mélyebb, szakmai dimenziókba is evezhettünk.

A szervezők nem csak tájékoztattak a denevérek fontosságáról, hanem előre elkészített speciális denevérodúkat is osztottak az érdeklődőknek, a két városban bő 300-at.

Debrecenben a Denevér Nap / Közös Ügy címmel megmozdult a város apraja nagyja. Több száz gyermek mellett egyetemisták és az idősebb korosztály képviselői is érdeklődve kutatták a zöldszervezetek standjain elhelyezett ismeretterjesztő kiadványokat, denevéres játékokat.

Boldogh Sándor és Dobrosi Dénes nemzetközileg is elismert denevérkutatókra még az ovisok is csillogó szemekkel figyeltek, a téma pedig a denevér szokása, élete volt.

Denevéres ügyességi játékok, kézműves sarok és arcfestés színesítette a programot a 130 csodás denevéres rajz mellett, melyet Debrecen diákjai küldték be megmérettetésre és örömmel vették át a szebbnél szebb díjakat. Az boldog szemek miatt is már megérte a program szervezése.

Remélhetőleg ezután más szemmel nézünk majd ezekre az érdekes, tévhitekkel terhelt rend képviselőire.

Lenner Ádám (Tiszatáj Közalapítvány, Természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzser)

forrás: Lenner Ádám

A rovat új hírei

Hasonló