Ismét jönnek a hőhullámok - riasztás több európai országban

Hír

írta: MTI
2022/06/15

Igen korán érkezett az első nyári hőhullám Európába, Spanyolországban és Franciaországban már hőségriadó van. Szakemberek szerint a héten várhatóan megdőlő rekord-hőmérsékletek a jövőbeni éghajlatot vetítik előre annak emberi és egyre költségesebb gazdasági vonzataival.

Az észak-afrikai országok felöl Spanyolország érintésével érkezett a forróság. Emiatt két tartomány kivételével Spanyolország egész területén hőségriasztás van érvényben. A dél-spanyolországi Granada repülőterén 41,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, a város melletti légibázison 40,1 Celsius-fokkal dőlt meg az eddigi rekord, míg a szintén andalúziai Jaén városában 40,5 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

A hőhullám hatása már kedden érezhető volt Franciaország délnyugati részén, ahol 34 és 36 fok közötti hőmérsékleteket mértek, s helyenként a 40 Celsius fokot is elérte a hőmérő higanyszála. A meleg levegő fokozatosan teríti be Franciaország teljes területét, pénteken és szombaton az ország északi részén is 30 és 35 fok közötti hőmérsékletek várhatók.

Elisabeth Borne miniszterelnök kedden a prefektusokkal és a regionális egészségügyi ügynökségekkel tartott egyeztetést követően jelezte, hogy a kormány minden elővigyázatossági intézkedést életbe léptet, és egy 500 millió eurós alapot is létrehoz az úgynevezett renaturációs (vissza-természetesítési) programok finanszírozására.

"A jelentős, erős, korai és az év ezen időszakában példa nélküli hőhullámmal szemben a kormány elővigyázatosságra kér mindenkit, és beindítja a klímaváltozás következményeinek elhárítását előkészítő intézkedéseit" - jelezte a kormányülést követően Olivia Grégoire kormányszóvivő.

Franciaországban a közelmúltban mértek már rendkívüli meleget júniusban, az abszolút rekord 2019-ben volt: akkor a déli Vérargues településen 46 Celsius fokot mértek árnyékban, de az június 28-án történt.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen korán érkezik hőhullám, és először érjük el a 40 Celsius fokot ilyen korán az évben" - hívta fel a figyelmet kedden Olivier Proust meteorológus.

A hőhullám kifejezetten meleg és száraz tavasz után érte el Franciaországot, s kritikussá tette a talajszárazságot, és már erdőtüzeket is okozott.


Képek forrása: 1. MTI / Rosta Tibor; 2. wxcharts.com


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló