Édesvízi medúzákat fedeztek fel

Hír

írta: MTI
2015/07/06

Különleges, a hazai vizekben ritkán előforduló, de ilyen helyen eddig még soha nem látott édesvízi medúzák (Craspedacusta sowerbyi) felbukkanása tartja lázban egy hete a Sükösdi tőzegtó-rendszer egyikének hasznosítóit és az oda járó vendégeket.

Egy horgász vette észre, majd fotózta le telefonjával a szokatlan élőlények egyik példányát az összesen 10 hektárra tehető, 4 tóból álló vízrendszer egyik 2,5-3 hektáros területű tavában. Az esetet először hitetlenkedve fogadó tógazda, Kiss Ferenc szerint ezt követően minden egyéb tevékenységet félretéve bejárták csónakkal a tó minden zegét-zugát és több helyen is nagyobb számban látták a felszín közelében úszó medúzákat.

A tógazda jelezte: bár senki nem tudja, a medúzák hogyan kerülhettek oda, minden bizonnyal már hosszabb ideje élnek - sőt, tekintettel arra, hogy hétfőn helyenként egyszerre 15-20 egyedet is láttak belőlük - valószínűleg szaporodnak is a medúzák a tóban. Mivel a víz a rendszer többi tavával is összeköttetésben áll, feltehetőleg a többiben is élnek – tette hozzá. Felidézte: fantasztikus, felemelő élmény volt megpillantani a különleges, körülbelül 2 centiméter átmérőjű, áttetsző, hópehelyhez hasonló formájú, lüktető mozgásukkal az ilyenkor mindössze 10 centiméter mélységig áttetsző vízben lassan mozgó élőlényeket.

Csányi Béla, az MTA Ökológiai Kutatóközpont DKI Restaurációs- és Állatökológiai Osztály intézeti mérnöke szerint a délkelet-ázsiai eredetű, Európában nem őshonos édesvízi medúza megjelenése kiváló vízminőséget jelez, nagy hordalékanyagú vízben nem él meg, így valószínűleg a tőzegből kioldott huminanyagok okozzák csak a Sükösd melletti tavak sötét színét. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy édesvízi medúzák tömegével jelennek meg hazai vizekben, általában bányatavakban vagy folyók holt medrében. Korábban a Mályi-tóban vagy a szigetközi Duna-szakaszon, három évvel ezelőtt pedig a Középbánya-tóban, Salgótarján közelében látták őket. Újonnan meghódított élőhelyeikre vélhetően kiszáradt petéket hordott el a szél, amelyek fejlődésnek indultak a számukra alkalmas körülmények között – magyarázta a szakember, aki közölte, hogy az édesvízi medúzák emberre egyáltalán nem ártalmasak. Bár vannak méreganyaggal teli apró csalánsejtjeik, azokkal csak az egysejtűekre jelentenek veszélyt.


Kép forrása / Szerző: OpenCage

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Fénylő élőlények

Számos növény és állat egyedei bocsátanak ki magukból fényt, persze nem mindig ugyanazzal a céllal. Refelktorfényben a ...