Fénylő élőlények

Magazin

2014/11/15

A sokak által ismert szentjánosbogár a világító élőlények tán legismertebb képviselője, azonban távolról sem az egyetlen. Számos növény és állat egyedei bocsátanak ki magukból fényt. Vannak, amelyeknek a párkeresésben segít, vannak, amelyek vadásznak vele, míg mások épp a rájuk leselkedő ragadozókat igyekeznek általa elüldözni. Következzék e csodálatos lények néhány különleges csoportja.

Szentjánosbogarak
A szentjánosbogárfélék családjába több, mint 2000 faj tartozik, melyek közül Magyarországon leginkább a nagy szentjánosbogárral találkozhatunk. A rovarok potroh-lámpása a kutatók szerint az ismerkedést és a figyelemfelkeltést szolgálja, a hímek és a nőstények így jelzik egymásnak párkeresési szándékaikat. A fény hatást a luciferin és annak enzime, a luciferáz közötti kémiai reakció hozza létre, a jelenséget pedig biolumineszcenciának nevezték el. A biolumineszcencia lényege, hogy az élő organizmus bizonyos kémiai reakciónak köszönhetően fényt (fotont) bocsát ki magából.

Kép forrása / Szerző: Quit007

Csillagos éj a barlangban
A világ leglátványosabb barlangjainak sorába bekerülhetne az új-zélandi Waitomo barlang is, mely sci-fi-be illő látványt nyújt az oldaláról csüngő, világító fonalaknak köszönhetően. Mindez az arachnocampa luminosa nevű szúnyogféle műve, melyet új-zélandi szentjánosbogárként is ismernek, noha semmi köze nincs az előbb említett rovarhoz, csupán világító tulajdonságaiban hasonlít rá. Az arachnocampa lárvái nedves barlangfalakon élnek, melyre a pókfonalhoz hasonló, körülbelül 30-40 centis szálakból építik fészkeiket. A fénylő szálak feladata az, hogy becsalogassák a táplálékul szolgáló kisebb rovarokat.

Kép forrása / Szerző: 2il org

A tenger lámpásai
A nagyrészt Észak-Amerika nyugati partjainál élő kristálymedúza az egyik leghíresebb tengeri világító állat. Hírnevét annak köszönheti, hogy benne fedezték fel először a zöld, fluoreszkáló fehérjét (GFP). Az állat képes arra, hogy kék színű fényét (melyet kalcium ionok és az aequorin nevű fehérje reakciójával hoz létre) zöldre váltsa. A biolumineszcencia ezen folyamatának felfedezésért egyébként 2008-ban kémiai Nobel-díjat is kapott egy tudóscsapat.

Kép forrása / Szerző: Magic5227

A bizarr külsejű ördöghal
A képen látható haragos kinézetű "szörnyecske" nem más, mint a púpos horgászhal, az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger mélyének lakója. Nőstény egyedi egy furcsa gerincnyúlvánnyal rendelkeznek, melynek vége világít. A lámpás, amellett hogy segíti a halat a tájékozódásban, horgászbotként is funkcionál, közel csalogatja a prédát, melyek nagyrészt a többi, ám kisebb méretű ragadózóhalak közül kerülnek ki. A horgászhal esetében a fényt biolumineszcens baktériumok állítják elő.

Kép forrása / Szerző: Ryan Somma

Íme egy videó az ördöghalról:

Mesterséges biolumineszcencia
Folyamatosan zajlanak olyan kutatások, amelyek a kémiai energia közvetlenül fénnyé történő alakítására irányulnak. Bár már születtek működő termékek, azok hatásfoka még nem képes versenyre kelni a jelenleg használt technológiákkal. Ilyen, már korántsem kezdetleges megoldásnak nevezhető eszköz például a zöldalgákkal világító lámpa, és a baktériumokkal világító "villanykörte" is. Hamarosan tehát eljöhet a várva várt technológiai áttörés, így a ma használatos, elektromos áramot fogyasztó villanykörtéket és LED égőket végre elfeledhetjük.

 

 

forrás: inhabitat.com, explorerworld.hu, epa.oszk.hu, nationalgeographic.com

A rovat új hírei

Hasonló

Édesvízi medúzákat fedeztek fel

Édesvízi medúzák felbukkanása tartja lázban a Sükösdi tőzegtó-rendszer egyikének hasznosítóit és az oda járó vendégeket.