Tömeges medúzapusztulás Ausztrália partjainál

Hír

2017/02/05

Több ezer medúzát mosott ki a tenger Ausztrália partjainál. A furcsa látvány nemcsak a fürdőzőket, de a tengerbiológusokat is alaposan meglepte.

A bizarr képet a 24 éves Charlotte Lawson kapta lencsevégre a queensland-i Deception-öbölben. Arra figyelt fel, hogy furcsa színe van a víznek, és csak akkor látta, hogy medúzákkal van dolga, amikor közelebb ment – mondta a hölgy a BBC-nek.  – Olyan volt, mintha buborékokkal terítették volna be a strandot- tette hozzá.

Bár e közepesen mérgező medúzák jelenléte megszokott Ausztrália keleti partjainál, ritkán látni őket ilyen mennyiségben (nevük: Catostylus mosaicus, a wikipediában itt olvashatunk róluk). Lisa-Ann Gershwin tengerbiológus szerint a medúzák elszaporodása több tényezőnek köszönhető, többek között annak, hogy melegebb a víz, több a tápanyag és kevesebb a ragadozó.
(ecolounge: A klímaváltozás, a szén-dioxid kibocsátás miatt egyre inkább elsavasodnak az óceánok, a vizek szén-dioxid szintje növekszik, mely - miközben a rákokat, kagylókat, korallokat elpusztítja - a medúzák tömeges elszaporodását eredményezi.)
A tömeges partra sodródásban az északi szél és az árapály szintén közrejátszhatott. A medúzákra ezután a kiszáradás vár, és valószínűleg a madarak fogják őket elfogyasztani.

Fotó: Charlotte Lawson / Facebook (másik fotó az index cikkében)

 

forrás: bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló

Édesvízi medúzákat fedeztek fel

Édesvízi medúzák felbukkanása tartja lázban a Sükösdi tőzegtó-rendszer egyikének hasznosítóit és az oda járó vendégeket.