Farkasbarát településsé válna Füzér

Hír

írta: MTI
2019/07/26

Vadászati szempontból különleges rendetetésű területté nyilváníttatná Füzér önkormányzata a település csaknem 3500 hektáros határát, az intézkedéssel a farkasok és a hiúzok életterét védenék - közölte az MTI-vel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere csütörtökön.

Horváth Jenő hozzátette: erről határozatot fogadott el a helyi önkormányzat, de a terület átminősítése a vadászati törvény értelmében szakminisztériumi hatáskör, ezért Nagy István agrárminiszterhez fordulnak. A polgármester lépésüket azzal indokolta, hogy az utóbbi években érezhetően megtelepedtek a nagyragadozók - a farkasok és a hiúzok - Füzér környékén.

Megemlítette: néhány hete például a farkasok alig száz méterre a kertek végétől, egy körbekerített legelőn leterítettek egy másfél mázsás bikaborjút. Mivel ehhez több egyed szükséges, úgy vélik, már nagyobb falka élhet a környéken.

A nagy termetű, sötét szőrű alfaj egykor Európa-szerte elterjedt volt, ma már csak szigetszerű populációi találhatók meg. Magyarországon a farkasállomány a II. világháború végére nagyon lecsökkent, majd el is tűnt. A 80-as években ismét megjelentek farkasok az Északi-középhegységben, ahol azóta is tartósan jelen vannak. Ma már Magyarországon a farkas védett, azaz a határon átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan.

Horváth Jenő hangsúlyozta: az általuk javasolt megoldás segít megvédeni a védett állatok élőhelyét, egyben megkönnyíti a nagyvadak által okozott károk megtérítését is a gazdálkodók számára. A harmadik szempont pedig az, hogy a Füzéri vár, valamint az Országos Kéktúra révén a településre érkező évi mintegy százezer turista számára lehetővé tennék a farkasok, hiúzok vagy akár a medvék életmódjának megismerését és védettségük fontosságát.

Egyebek mellett tanösvényt alakítanának ki vagy interaktív módszerekkel mutatnák be a gyerekeknek, hogyan élnek a nagyragadozók - közölte Horváth Jenő.

A 430 lakosú Füzér környezetének 75 százalékát hegyvidéki erdős terület borítja.

A zempléni határ mentén élő farkasokról további videó itt tekinthető meg!


Képek forrása: commons.wikimedia.org / Gunnar RiesFüzéri Várgondnokság

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló