Fokozott veszélyben a farkasok

Hír

írta: WWF
2015/09/28

Szarvasbőgés idején fokozódik a farkasok illegális kilövésének veszélye a hazai erdőkben. A WWF szerint azonban már látszanak a szemléletváltozásra utaló bíztató jelek, és egyre többen állnak ki az erdeink egészsége szempontjából létfontosságú nagyragadozók mellett.

Szarvasbőgés idején megnő az erdőkben tartózkodó vadászok, kutatók és természetjárók száma – mindenki a párjukat hívó agancsosok jellegzetes hangjára, ködből kibukkanó csodás alakjára kíváncsi. Ebben az időszakban sajnos az illegális elejtések száma is megemelkedik: a vadászok egy része a hazánkba lassan visszatelepülő farkasok kilövését szorgalmazza különböző fórumokon, egyesek pedig puskát is ragadnak. Ennek legfőbb oka, hogy a teljes erdei életközösség, minden gazdasági és ökológiai hasznával együtt ritkán tud érvényesülni.

A nagyragadozók vitathatatlanul fontos szerepet töltenek be a természetes erdei életközösségekben, szabályozzák a nagytestű növényevők (szarvasok, őzek, vaddisznók) állományát, azzal, hogy elejtik a gyenge és beteg egyedeket. Ezzel teremtik meg ugyanis az egyensúlyt az erdő növényzete és a növényevők között, hozzájárulva egyúttal a minőségi nagyvad állomány kialakulásához. Ez a szemlélet tehát hosszú távon a növényevők egészségesebb, minőségi állományához is vezet, amelynek köszönhetően egy pozitív tendencia látható a helyi vadászok és erdőjárók úttörő együttműködésében a kutatókkal.

A Bükki Nemzeti Park, illetve az Aggteleki Nemzeti Park által közzétett kameracsapdás farkas felvételek tanúsága szerint vitathatatlanul kezdenek visszatérni a farkasok a hazai erdőkbe, aminek a WWF álláspontja szerint egyértelműen jó hatása van az erdeink egészségi állapotára. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan együttműködés születik, amelyek során a helyi vadászok és erdőjárók megosztják tapasztalataikat, sőt saját kamerafelvételeiket a kutatókkal.

A helyi megfigyelőkre és együttműködésekre szarvasbőgés idején fokozott szükség van, hiszen ilyenkor megszaporodnak az illegális farkas kilövési esetek.

„A kutatók és a vadászok helyi szintű együttműködései közvetlenül járulnak hozzá a hazai farkasok életmódjával kapcsolatos vizsgálódásokhoz, ugyanakkor azt is mutatják, hogy vannak eredményei a magyarországi kutatóhelyek által végzett szemléletformálásnak, amihez a WWF az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közös munkájával járul hozzá” – mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„Az erdei életközösségek komplex ökológiai szemléletét egyre többen kezdik elfogadni. Ennek elfogadása, és a nagyragadozók védelmének segítése egy fontos pillér. Reméljük, hogy a jövőben az ilyen úttörő együttműködések száma dinamikusan nő majd, és a szemlélet elterjesztésével további eredményeket érhetünk majd el a hazai nagyragadozók védelmében.” – mondta el Veres Balázs, az aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

A hazai farkasokkal szembeni előítéleteket fel kell váltaniuk a megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló tényeknek, amelyek birtokában megismerhetjük a hazai erdők egészsége szempontjából elengedhetetlen nagyragadozók életének körülményeit. Az ismeretterjesztés és szemléletformálás eszközével közelebb kerülhetünk egy olyan jövőhöz, amiben az ember harmóniában él az álatokkal. A farkassal is.

A mellékelt fotók 2014-ben készültek, a WWF és az ANPI kutatói együttműködésének keretében kihelyezett kameracsapdák segítségével. A képek akkori visszatartását az állatok életének védelme indokolta, de ennyi idő távlatából a kutatók már biztonságosnak ítélték a megjelentetésüket, így most közöljük őket.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Levideózták az orvvadászokat

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű ...

Az Állatok Világnapja

Október 4-én van az Állatok Világnapja, amelynek alkalmából a WWF a kevésbé „szem előtt lévő” veszélyeztetett fajokra ...