Gálával zárult az év emlősét, a denevért népszerűsítő programsorozat

Hír

írta: ecolounge
2016/11/21

Háromnapos gálával, természetvédelmi kavalkáddal zárult az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódó tematikus programsorozat a Magyar Természettudományi Múzeumban.

"Sikeres volt az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódó programsorozat. Az év során huszonöt országos rendezvényt tartottak, ezeken mintegy huszonegyezer ember, gyerek és felnőtt vett részt" - mondta Rácz András, a földművelésügyi tárca környezetügyért felelős helyettes államtitkára a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy hazánkban sajnos sok negatív érzés, babona, népi hiedelem kapcsolódik a denevérekhez, holott valamennyi rovarevő. A denevéreknek mintegy 1100 ismert faja él a világban és ezzel a fajokban második leggazdagabb emlősök csoportjába tartoznak.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon 28 denevérfaj él és valamennyi védett. Felidézte, hogy az év emlőse eseménysorozatot harmadszor rendezték meg, az előző két évben a keleti sün, majd az ürge volt a fókuszban. Kiemelte, hogy Magyarországon nyolcvannál több emlősfaj él.

Az eseményen áradták a tematikus évhez kapcsolódó Mesebefejező pályázat, valamint a Denevérre ultrahangolódva című videoklip-készítő pályázat díjait. Előbbit a denevérek népszerűsítése és védelme érdekében a Természetvédelem Nagykövete címet viselő kortárs írók közreműködésével szervezték meg, a díjazott gyerekszerzők meséit pénteken déltől Für Anikó, Galkó Balázs és más színművészek adják elő. A videoklip-készítő pályázaton A Kutya Vacsorája zenekar Éji vadász című dalára, valamint a Mikrobee együttes Keringő denevér című számára kellett tetszőleges technikával kisfilmet készíteni. A nyertesek több más ajándék mellett a Magyarország védett és vadászható emlőseinek plakátját kapták meg.

Bakó Botond Zoltán, az FM Vadonleső Programjának munkatársa bejelentette, hogy 2017-ben a mogyorós pele lesz az év emlőse Magyarországon.

"A Vadonleső Programot azért indítottuk be, mert szükség volt arra, hogy a védett fajokkal kapcsolatos élményeket adatszerűen rögzíteni tudjuk a természetvédelmi adatbázisba. A programnak ma már több mint százezer követője van, mintegy tízezer hasznos természetvédelmi adat segíti e fajok védelmét" - mondta Bakó Botond Zoltán.


Kép forrása / Szerző: Mnolf

 

forrás: FM

A rovat új hírei

Hasonló