Új denevérfajt fedeztek fel

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/08/05

A Myotis midastactust ez idáig egy másik, ugyancsak Dél-Amerikában fellelhető denevérfaj, a Myotis simus példányai közé sorolták. Különbözőségeit kiértékelve végre bebizonyosodott, hogy egy teljesen különálló fajról van szó. Az aranydenevér, vagy Myotis midastactus neve az érintésével mindent arannyá változtató görög mondabeli Midász királyra utal.

Egy új kutatás szerint, amely brazil és amerikai múzeumokban őrzött denevérek vizsgálatán és osztályozásán alapult, az aranydenevér önálló denevérfajt alkot. A faj teljes leírását Ricardo Moratelli, a brazil Oswaldo Cruz Alapítvány tudósa és Don Wilson, a washingtoni Smithsonian Intézet kutatója végezte el.

A kizárólag Bolíviában fellelhető aranydenevért külsőre leginkább jellegzetes aranysárga színű, rövid és gyapjas bundája különbözteti meg a többi denevérfajtól. Az állat kisebb rovarokkal táplálkozik, nappal üreges fatörzsekben, szalmatetők alatt és lyukakban rejtőzik.

Részletes vizsgálatra nem került sor és egyéb különbségekre sem derült fény, ugyanis Moratelli két hónap alatt képtelen volt élő aranydenevér-példányra bukkanni Bolíviában. Ennek ellenére nincsenek kétségei afelől, hogy a múzeumi példányok vizsgálata elégséges új fajok tudományos leírásához. "Magabiztosan mondhatom, hogy számos faj vár a múzeumok gyűjteményeiben elismerésre és formális leírásra. Az új fajok felfedezése a kutatás legérdekesebb része és néhány esetben az új fajok leírása lehet az első lépés más fajok megőrzésében." mondta Moratelli, aki az aranydenevérrel együtt eddig öt új denevérfajt fedezett fel.

 

forrás: BBC, MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A bőregerek védelmében

Szolnok után Debrecenben is sikeresen megrendezésre került a denevér nap rendezvény, melynek célja a denevéreinkre leselkedő ...

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".

A rovat legolvasottabbjai

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.