Egyre több a denevér Európában

Hír

írta: Admin
2014/01/31

Több évtizedes csökkenés után több mint negyven százalékkal nőtt az európai denevérpopuláció 1993 és 2011 között - közölte csütörtökön az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A szervezet eddigi legátfogóbb tanulmányában kilenc ország - köztük Magyarország - hatezer olyan élőhelyét vizsgálták meg, ahol a 45 európai denevérfajból 16 alszik téli álmot.

A denevérek száma 1993 és 2011 között 43 százalékkal nőtt "viszonylag stabil trendet követve 2003 óta" - ismertette a koppenhágai székhelyű szervezet. Két denevérfaj, a bajuszos denevér (Myotis mystacinus) és a Brandt-denevér (Myotis brandtii) egyedeinek száma jelentősen szaporodott, nyolcnál pedig mérsékelt populációnövekedést tapasztaltak.

Három faj egyedszáma stabil maradt, kettővel kapcsolatban azonban nem tiszta a kép. Egyetlen fajnál találtak visszaesést: a szürke hosszúfülű denevér (Plecotus austriacus) egyedeinek száma csökkent.

Az európai denevérpopuláció nagyon megszenvedte a 20. század második felét: az intenzív mezőgazdasági termelés, pihenőhelyeik elpusztítása és az öreg házak gerendáinak mérgezőanyagokkal való kezelése miatt jelentősen csökkent a denevérek száma. A most gyarapodó tendenciát mutató denevérfajok közül sok továbbra is ritkának és sérülékenynek számít, és újabb veszélyforrás számukra a klímaváltozás.
Hans Bruyninckx, az EEA vezérigazgatója úgy vélte: az utóbbi évek természetvédelmi intézkedéseivel sikerült elérni az európai denevérek számának növekedését. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy sok denevérfaj továbbra is veszélyeztetett, így élőhelyeik megőrzése még mindig az elsődleges feladatok közé tartozik.
Akadnak, akik tartanak a denevérektől, de a szakemberek szerint az ultrahanggal tájékozódó, éjszaka röpködő emlősök alapvető szerepet töltenek be az ökoszisztémában.

A rovarral táplálkozó denevérek a szúnyogokat és a gabonát veszélyeztető kártékony rovarokat pusztítják, a gyümölcsevő denevérek pedig kulcsfontosságúak a trópusi őserdők és sivatagok növényinek beporzásában, ráadásul fontos szerepük van a magvak szétszórásában is, azokat ugyanis ürülékükkel hordják szét.

Úgy tűnik, január a denevérek hónapja. Amíg az európai denevérpopuláció nő, addig Ausztrália Queensland szövetségi államában százezer denevér pusztult el a térséget sújtó hőhullám miatt. Ugyancsak nemrég adtunk hírt arról a kis denevérről, amely - 600 kilométeres távot megtéve - Nagy-Britanniából indulva átszelte az Északi-tengert.


Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Manuel Werner


forrás: MTI, EEA

A rovat új hírei

Hasonló